Home / Aktualitások / Open Fesztivál
Open Fesztivál

Open Fesztivál

OPEN fest 15 FB cover 851x315

Ma indul az Open Nemeztközi Közösségi Színházi Fesztivál külföldi szekciója, amelyen belga, svájci-dán és portugál részvételi színházi előadásokat lehet megnézni.

 

A színház állandó szerepe és feladata, hogy a változó társadalmi folyamatokra reagáljon. Az elmúlt években egyre több hazai és nemzetközi példát láttunk részvételi, közösségi színházi előadásokra. Ezekben a produkciókban az aktív előadó – passzív néző viszonyt felváltva az előadó és a néző közösen hozzák létre az előadást.
A részvételi színház aktivizál, cselekvésre ösztönöz anélkül, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszerítené nézőjét. Elgondolkodtat, és lehetőséget kínál, hogy véleményünknek hangot is adjunk. Az előadások által felkínált helyzetekben megtapasztalhatjuk saját döntési és cselekvő képességünket.
Az OPEN Fesztivál a SÍN Kulturális Központ és a MU Színház közös kezdeményezése, melyben igyekszünk e sokszínű műfaj széles keresztmetszetét bemutatni: összesen hat hazai és nemzetközi produkción keresztül, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az alkotók milyen sokféleképpen közelíthetik meg a nézővel való aktív kapcsolatteremtés lehetőségeit.

tonight, lights out (_Marie Urban)

 Az OPEN Fesztivál olyan külföldi előadásokat hívott meg, amelyek az igazi, működő kapcsolatot keresik néző és alkotó között. Többféle kérdéssel találkozhatunk egy-egy produkció által: a Tonight, lights out!-ban a fény és a sötétség metaforája – szó szerint – a demokrácia eszméjének lakmuszpapírjává válik. A belga művész-kutató, David Weber-Krebs egy egyszerű installációt használ a közösségi energia felpezsdítésére. Azt vizsgálja, hogy az emberek mennyire hajlandóak a konformitásra, a részvételre, illetve saját komfortzónájuk elhagyására a közös élmény érdekében.
CMMN SNS PRJCT a közösségi kapcsolatokkal foglalkozik, és a hézagokkal, amelyek a gazdasági profit logikáján túli működésben keletkeznek. Olyan új kereskedelmi lehetőségeket és üzleti formákat javasol a színházi kontextuson belül, amelyek a fikció határait súrolják. Martin Schick koreográfus-előadó munkáinak központjában a kultúrpolitika és a gazdaság paradoxonjai állnak. Legutóbbi munkái jelentős nemzetközi sikereket értek el. A CMMN SNS PRJCT-et 2011-ben hozta létre az argentin Laura Kalauzzal. A darab koppenhágai előadásán, 2012-ben Nullo Faccini producer megvásárolta a jogokat, és két helyi művészt kért fel néhány előadás megtartására Dániában. Ez az előadópáros játszik most Budapesten.
lander patrick2_foto_Gunter Kraemmer
Tojáshéj című portugál előadás különlegessége, hogy egy táncos produkció keretében aktivizálja a nézőket. A Tojáshéjat, ami a THEALTER fesztiválon volt látható először Magyarországon, tavaly beválogatták a legizgalmasabb, friss európai táncelőadásokat felvonultató Aerowaves Spring Forward fesztivál programjába.

A Káva Új Néző című társadalmi színházi programjáról szóló dokumentumfilmet is bemutatjuk: ez volt első olyan kísérlet Magyarországon, mely a színház eszközeit használva hozott létre nyilvános teret lokális társadalmi kérdések, köztük az etnikai feszültségek kollektív megfogalmazására és megtárgyalására.

 Káva Kulturális Műhely és a MU kifejezetten felnőtteknek készült résztvevő színházi előadása arra tesz kísérletet, hogy saját emberségünk fényében vizsgálhassuk azt a krízist, amit a szülővé válás jelensége okoz bennünk. Egy csecsemő átlagsúlya 3050 gramm. Ez a „kis csomag” változtatja meg egész életünket.
Az előadásokat bemutatkozások, párbeszédek kísérik.

A fesztivál blogoldala: www.openfesztival.blospot.com

Helyszín: MU SZÍNHÁZ
Szervezők: SÍN Kulturális Központ

A szerző: Marton Levente

Újságíró, író, gasztronómus és még egyébek is. Írásaim sok éve jelennek meg szerteszét: Metropol, Nők Lapja, nlcafe.hu, HVG, Éva, artiq.hu, Magyar Narancs. Írok printbe, online-ba és ha van időm, könyveket is. Újabb nincs erre időm...

Comments are closed.

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: