Az Operett Színházban, a Marie Antoinette próbafolyamatának a sűrűjében kérdeztük az előadás rendezőjét: Kerény Miklós Gábort.

  • Miben, hol érzi, hogy a felvilágosodás Francia történelmének ez a szakasza és a mai történelmünk átfedi egymást és párhuzamosan halad?
  • A 18.század végi és a 21 század eleji világ közvetlenül nem hasonlít. Mégis elemeiben megdöbbentő áthallások fedezhetők fel. A bulvár sajtó hatalma, az emberek manipulálására való törekvés, a mások cselekedeteinek zord figyelése és megítélése, a tömeg bármikor őrjöngő csőcselékké válása, a koncepciós perek, az emberek kiszolgáltatottsága társadalmi változások idején, az idegen gyűlölet,az anarchizmus veszélye – mind olyan dolgok, amelyekkel ma is napról napra találkozunk.
    fotó: Kállai Tóth Anett

    fotó: Kállai Tóth Anett

  • Mennyiben “nehezíti” és ad mindez sajátos feladatot a próbafolyamat során?
  • Kifejezett előny,hogy a helyzeteket könnyű megvilágítani… Minthogy olyan történelmi játékot játszunk,amely a ma emberéről szól – így ezeknek az átélése,megértése nagyon sokat segít. Úgy gondolom,számunkra döntő,hogy értsük:ezek a kavalkád-szerü és felfedezésre méltó gondolatok csak úgy juthatnak el érzéki módon a nézőkhöz,ha megfelelő szereplőkkel tudnak azonosulni.
  • Melyek azok a mozzanatok, amiket mindenképpen meg szeretne ez a rendezői olvasat mutatni az Operett Színházban, és miért?
  • Marie Antoinette nőisége, -és a megpróbáltatásokra keményedő lénye, a vele szemben állók cselszövései, és a szerető férfi harca érte, olyan dolgok, melyeken keresztül megérinthet minket az előítéletek, pletykák, szóbeszédek félelmetes hatalma.Végső soron az előadás a szórakoztatás és művelődés szándékán túl, a tömegek csőcselékké válására is felszeretné hívni a figyelmet. Arra, hogy, mindent meg kell tennünk a demokrácia, az emberi szabadságjogok védelme ügyében.

Csatádi Gábor

fotó: Kállai Tóth Anett

fotó: Kállai Tóth Anett


Mindezekről bővebben hallhatunk egy rendhagyó történelem órán szerda délután, ahol Kerényi Miklós Gábor, Kero a Szent István Gimnázium diákjainak tart majd előadást Marie Antoinette-ről és koráról, a francia királyné életéről és környezetéről. Célunk, hogy a diákok még könnyedebb formában ismerhessék meg a kor politikai cselszövéseit, a királyi pár bukásának hátterét.
A Budapesti Operettszínház művészeti vezetőjének izgalmas és egyedi stílusú múltidézésében a most készülő Lévay Szilveszter darab, a Marie Antoinette musical főszereplői is segédkezni fognak.
Az eseményen jelen lesz még Vágó Bernadett (Marie Antoinette), Vágó Zsuzsi (Margrid Arnaud), Homonnay Zsolt (Orléans-i Lajos Fülöp) és Horváth Dániel (Axel von Fersen gróf).