Január közepén kezdte el próbálni új darabját a Nézőművészeti Kft. A helyszín a tavalyi: a Jurányi első emeletén, a Szkéné teremben vagyunk. A falban még a tavaszi Don Quijote próbafolyamat során befúrt tiplik. Rába Roland rendezése azóta is látható a Szkéné Színházban, ahová az új darab, az EztRád is készül.

3

Kovács Krisztián, Mucsi Zoltán, Katona László, Parti Nóra, Scherer Péter


Scherer Péter több tantermi előadást készített már Gyulay Eszter dramaturggal a Nézőművészeti Kft. égisze alatt, ezúttal azonban nagyobb, több szereplős előadást hoznak létre sok zenével. A darabban Mucsi Zoltán, Katona László, Kovács Krisztián állandó tagok mellett látható lesz Parti Nóri és Molnár Gusztáv is, akikkel nem először dolgoznak együtt, így a próbákon az elejétől oldott, baráti a hangulat.

Az emberi esendőség, kiszolgáltatottság közös pont, és hogy erről a sok rád ömlő szörnyűségről humorral és zenével lehet beszélni. Illetve olyan ártatlanul, mint a gyermek, aki szerint a miniszterelnök akkora magas, mint egy felnőtt.

Az első két hét témakereséssel telik. Előkerülnek olyan gyöngyszemek az internetről, mint az Ezek nagyon kemény állatok, az Összeomlás a népszínház utcában vagy a brazil Luiz Antonio, aki nem eszi meg a polipot. Hallgatunk verseket Faludy Györgytől, Szép Ernőtől, novellát Krasznahorkai Lászlótól. Csányi Vilmos, Vekerdy Tamás könyveit többen is olvasták a csapatból, jó vonatkoztatási pontok. Slammereket hallgatunk, Monty Pyton jeleneteket nézünk.

2.2

Parti Nóra, Scherer Péter, Katona László, Kovács Krisztián, Gyulay Eszter


A közéleti témák ömlesztve zúdulnak rád, ha kinyitod az újságot, bekapcsolod a tévét, vagy felmész a netre. Egyik nap a migránskérdésről vitázunk, másik nap a nők helyzete jön szóba egy „Kormányváltásig nem szülök” című képzőművészeti performance kapcsán. Sok szó esik az elszegényedő régiók esélyegyenlőségének lehetetlenségéről, mutyikról, óriás beruházásokról, egészségügyről, oktatásügyről. Az elvi kérdésekben akadnak jelentős gondolat különbségek, de nincs ballibsizés meg fityiszezés. Az emberi esendőség, kiszolgáltatottság közös pont, és hogy erről a sok rád ömlő szörnyűségről humorral és zenével lehet beszélni. Illetve olyan ártatlanul, mint a gyermek, aki szerint a miniszterelnök akkora magas, mint egy felnőtt.
1

Molnár Gusztáv, Scherer Péter


Litkai Gergely, Vinnai András, Tasnádi István és Háy János szövegei lesznek segítségünkre az előadás létrehozása során, Tasnádi és Háy már küldött is jeleneteket, monológokat, rapeket. A szövegek keresik helyüket, keresik színészeiket a próbákon. Guszti és Kapa is tollat ragadtak, lehet, hogy a többiek is így tesznek majd. Oldott, jó hangulatú keresgélés zajlik, amibe minden belefér. Március közepén lesz a bemutató, addig van idő a műhelymunkára.

Hodászi Ádám