Home / Aktualitások / Irodalom éjszakája a Katonában
Irodalom éjszakája a Katonában

Irodalom éjszakája a Katonában

…és kedvezményes jegyvásár 

Március 31-én különleges irodalmi happening költözik a belvárosba, mely formabontóan igyekszik közelebb hozni a kortárs világirodalmat a hazai közönséghez. Ezen a napon a Katona áprilisi és májusi előadásaira 33% kedvezménnyel vásárolhatóak jegyek.

 

A projekt az EUNIC Hungary (az európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata) kezdeményezésére jött létre, Budapest fővárossal együttműködésben, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes védnöksége alatt. A rendezvény fő partnere a Katona József Színház, amelynek színművészei olvasnak fel részleteket a művekből.

Az Irodalom Éjszakáján huszonkét ország huszonkét szerzőjétől lesznek szövegrészletek hallhatók: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország.

A felolvasásokon a részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt nem igényel, a felolvasások este 7 órakor kezdődnek és fél óránként ismétlődnek. Mindenki maga állíthatja össze az útvonalat, melyik helyszíneket szeretné meglátogatni az este folyamán. A művek, helyszínek és részt vevő színművészek listája a www.irodalomejszakaja.hu címen található

Az Irodalom Éjszakájának napján délelőtt 11 órától áprilisi és májusi előadásainkra 33% kedvezménnyel vásárolhatóak jegyek pénztárunkban és weboldalunkon

Az esemény zárására este fél 11-től a Katonában kerül sor egy különleges koncerttel: a Sziniszlem színházi előadásokban elhangzott slam-poetry szövegek gyűjteménye, melyeket Máthé Zsolt, az Örkény István Színház társulatának tagja írt az elmúlt tizenkét év során, illetve olyan versek, szövegek (többek között Örkény Istvántól vagy Vörösmarty Mihálytól), amelyek a slam-poetry stílusában kerültek feldolgozására. Maga az est egy koncert, amelyen a színészek hiphop-, rap-, illetve reggae-számokat adnak elő ezekkel a szövegekkel. A Sziniszlem közreműködői: Kiss Diána Magdolna, Péter Kata, Dankó István, Herczeg Tamás, Máthé Zsolt, Ötvös András, Tasnádi Bence, Vajda Milán, Vajdai Vilmos.

 

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Comments are closed.

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: