Május 26-án, csütörtök este 7-től A második életmű: Székely Gábor és a színházcsinálás iskolája című könyv bemutatója lesz az előcsarnokban! A könyvbemutatón Székely Gáborral Bodó Viktor beszélget a könyv szerkesztőinek – Jákfalvi Magdolna, Nánay István, Sipos Balázs – részvételével.

fotó: Dömölky Dánielfotó: Dömölky Dániel

„Székely Gábor első, színházrendezői életműve ismert. Arról viszont kevesebben tudnak, hogy színházi pályájához szorosan kötődve, azzal összefonódva, majd azt folytatva huszonöt éve a magyar színházi rendezőképzés vezető tanára a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Négy rendezőosztály felelős osztályfőnökeként pedagógiai koncepciója döntő hatást gyakorolt több színházi alkotónemzedékre, és a rendezőkön át színészekre, dramaturgokra és látványtervezőkre is. Székely elemzései, mániái, színházi gondolkodása, preferenciái felől indulva, azokat megértve nőtt fel majd’ mindenki, aki ma Magyarországon színházban dolgozik. Ez a két és fél évtized, ez a négyszer végigvitt ötéves graduális képzés módszerként áll előttünk akkor is, ha a módszert nem Székely Gábor formálja írásos anyaggá, hanem a tanítványai. A kötet most ezt vállalja fel: rögzíti a módszert.
Székely Gábor második életműve színházpedagógiai alkotás. A színházcsinálás gyakorlatán túl a színházi gondolkodás és beszédmód etikáját, esztétikáját és erotikáját, vagyis a közösséget formáló alapokat fogalmazza meg egyetemi szemeszterekre bontva. A kötet azt a folyamatot követi, ahogy a huszonévesekben rejlő készség személyes tapasztalattá művelődik, miközben a színházi szakma már művészként invitálja és készteti őket munkára és alkotásra.”
Bővebben itt