A Gyulai Várszínházban 2017. július 7-16. között rendezik meg a 13. nemzetközi Shakespeare Fesztivált, ahol a legjobb magyar Shakespeare előadások mellett szlovák, román, izraeli és határon túli magyar színházi produkciók is lesznek.
Az első bemutató a Szentivánéji álom című táncjáték lesz Kulcsár Noémi koreográfus rendezésében, amelyet július 7-én és 8-án láthatnak. A modern értelmezésben mai táncszínházi nyelven elevenednek meg Shakespeare alakjai, miközben Felix Mendelssohn azonos című remekművére hajszolják egymást árkon-bokron, álmon-rémálmon át. Egyetlen varázslatos éjszaka, a nyár közepén… ez lesz a Szentivánéji álom a Gyulai Várszínház Várszínpadán.
Az idei kiemelt külföldi Shakespeare előadás az izraeli Lear király (The Bastard’s Story) annál is inkább, mert a 13 éve tartó fesztiválon még nem szerepelt izraeli produkció. Az előadás 2016-ban a Valis Színházi Fesztiválon díjat is nyert. A Malenki Theatre előadása az eredeti darabtól eltérően Gloster gróf fiának történetére fókuszál. Az öt színész és az általuk életre keltett öt báb kiemelkedő színészi játéka garantáltan a székhez ragasztja a nézőket. A produkció július 13-án lesz a Kamarateremben.
Július 10-én szlovákiából érkezik a Divadlo Kontra egyszemélyes Macbeth előadása. Peter Cizmarral már találkozhattunk Gyulán, reméljük, ismét emlékezetes lesz számunkra előadásmódja. A nagyváradi Teatrul Regina Maria előadása Az éjszaka szívében – A Lear történet július 12-én látható rendhagyó helyszínen, a Göndöcs Benedek Középiskola Kollégiumában. A többszörös UNITER-díjas rendező  egyike a legkiemelkedőbb kortárs színházi alkotóknak. Leginkább arról nevezetes, hogy a hagyományos színházi tértől eltérő, szokatlan helyszíneket választ a produkciói bemutatására. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója a Shakespeare, Sonnet 66 Kokan Mladenoovic rendezésében. A rendező és a temesvári színház művészei drámaian mutatják be, hogy bár az idők változnak, a vágyak, az érzelmek, a jóság és gonoszság örökkévalók. A produkció július 15-én lesz az Erkel Ferenc Művelődési Házban. A fesztivált a szatmárnémeti Harag György Társulata Tévedések Vígjátéka című előadása zárja július 16-án. A rendező Bocsárdi László, akinek emlékezetes rendezéseivel már többször találkozhattunk a Shakespeare Fesztiválok történetében.
A magyar programok között a Szentivánéji álom táncbemutató után még egy táncelőadást láthatunk július 9-én Mándy Ildikó Társulatának előadásában. Az előadás címe (Lady)Machbet-ek. Július 11-én a Terminal Workhouse és a Manna közös produkciója egy zenés vígnépszínművelet a Várszínpadon kap helyet. M/Ámor vagy amit akartok a fiatalokat szólítja meg. A Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló, ízig-vérig mai vígjátékot mutat be egy kis magyar valósággal megfűszerezve. Július 14-én Zsótér Sándor rendezésében III. Richárd történetét láthatjuk a Maladype Színház előadásában.
Idén is lesz Shakespeare-hez kapcsolódó zene és irodalom. Július 9-én immár harmadszor jön Gyulára a W. H. formáció az Irie Maffiából ismert Sena szereplésével. Shakespeare szonettjeit és dalait Nádasdy Ádámmal kiegészülve adják elő Márkos Alberttel, Gryllus Samuval és G. Szabó Hunorral.
Az utolsó napon Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház november 1-től kinevezett igazgatója Kodolányi Gyula költő, műfordító, irodalomtörténésszel beszélget Shakespeare-ről.
A tíz napos fesztiválon a magyar és nemzetközi előadásokon kívül idén is lesz konferencia, filmvetítések és az elmaradhatatlan gasztronómia.
Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál : 2017. június 29-től augusztus 13-ig tart.
Jegyek megvásárolhatók a Gyulai Várszínház jegypénztárában (Várkert-Kapusház) június 1-től. Infó: Tel: 06/66/362-501; www.gyulaivarszinhaz.hu; www.shakespearefesztival.hu.