A Budapesti Nyári Fesztivál immár hagyományosan a Virtuózok gálakoncertjével köszönti a nemzeti ünnepet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 20-án 20 órától, amelynek része a tűzijáték élő közvetítése is. Az idei Öröm-ünnep koncerten a műsor legújabb felfedezettjei és régi kedvencei mellett Boros Mihály, Junior Prima-díjas zongoraművész, az első évad korcsoportgyőztese is fellép, az est sztárvendége pedig Bogányi Gergely, Liszt-, Kossuth- és Prima-díjas zongoraművész lesz.
A világ első komolyzenei tehetségkutatójának harmadik szériája idén tavasszal került képernyőre a magyar televízióban. A Virtuózok legújabb zenei vetélkedőjét a korábbiaknál is magasabb nézettség kísérte, az ifjú zenészeket a nézők ugyanúgy a szívükbe fogadták, mint régi kedvenceiket. Az augusztus 20-i margitszigeti gálakoncerten színpadra lépnek a harmadik évad döntősei és korcsoportgyőztesei, akik először szerepelnek együtt közönség előtt a műsor vége óta, és a televízióban bemutatott zeneművek mellett új, először játszott darabokkal is készülnek. Fellépnek: Kristóf Réka, operaénekes, a 3. műsor abszolút győztese, Abouzahra Amira, hegedűművész, a 3. évad korcsoportgyőztese, Beeri Benjámin, operaénekes, Lukács Gergely, tubaművész és Simic Aleksander, csellóművész, a 3. műsor döntősei, valamint Lugosi Dániel Ali, klarinétművész, a Virtuózok első nyertese, Szüts Apor, zongoraművész, zeneszerző, karmester, Csabay Zsuzsanna, fuvolaművész és Váradi Gyula, hegedűművész, a korábbi évadok tehetségei.
Az est különlegessége, hogy a műsor első felében Bogányi Gergely és Boros Mihály zongoraművészek lépnek színre, akik már korábban is játszottak együtt, és az év végén közös koncertre készülnek. Misi nemrégiben egy mesterzongorát is kapott Bogányi Gergely ajánlására. Kettejük kapcsolatának fontos állomása az augusztus 20-i koncert, amelyen Schubert-, Debussy- és Beethoven-műveket adnak elő.
A koncerten Héja Domonkos vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, az ország legrégebben alapított és máig meghatározó, legnevesebb szimfonikus együttesét. A műsorvezetők Batta András és Varga Edit lesznek, az est rendezője Novák Péter.
Az ünnepi forgalmirend-változások miatt a MAHART Színházi hajójárat augusztus 20-án NEM közlekedik. A Margitszigetre érkezéshez a szervezők a 26-os busz sűrített járatait javasolják, amely ezen a napon 18 órától csak az Árpád híd felől közlekedik, rövidített útvonalon: az Árpád híd M és a Centenáriumi emlékmű között. A koncert után a különjáratok ugyanezen az útvonalon, de a Nyugati pályaudvarig szállítják a színház vendégeit.
A fesztivál Városmajori Szabadtéri Színpadán 19 órától Szalóki Ági ad koncertet Csak egy nap a világ címmel, amelyen a harmincas, negyvenes és ötvenes évek magyar swing-slágerei és francia chansonok hangzanak el, kiváló zenészek előadásában.
Bővebb információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu