Home / Aktualitások / A HALHATATLAN HALOTT – ARANY-FÉLMARATON A KATONÁBAN
A HALHATATLAN HALOTT – ARANY-FÉLMARATON A KATONÁBAN

A HALHATATLAN HALOTT – ARANY-FÉLMARATON A KATONÁBAN

Különleges produkcióval készül a Katona József Színház október 22-én az Arany-emlékév jegyében; nézőiket izgalmas kalandra hívják: három, külön részből álló előadásuk Arany János egy kevéssé exponált arcát mutatja meg a társulat színművészeinek segítségével.

Az előadás címe Gyulai Pál gyászbeszédéből származik. Noha Arany kétségtelenül halhatatlan alakja kultúránknak, néha mégis felvetődik a kérdés: valóban kortársunk-e? A halála napján, azaz október 22-én színre kerülő előadásban nem a nemzeti költő, a magyarság lantosa, hanem inkább a rezignált, a tragikus, olykor kétségbeesett, az öngyilkosság szélére sodródott depressziós ember áll a középpontban. Az, aki elvesztette egyetlen szellemi társát, Petőfit, aztán megélte fiatal lánya irtózatos halálát, és aki szinte megjósolta unokája, Piroska korai elmúlását is.

Az ismert és kevésbé ismert Arany-versek és- levelek mellett elhangzanak a kortársai (pl. Lisznyai Kálmán, Szász Károly, Széchenyi, Vörösmarty) és irodalmi utódai (Szomory Dezső, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos) írásai is. Megidézik a zeneszerző Aranyt, továbbá kitérnek a költő és a képzőművészet kapcsolatára. A rezignáció jegyében elhangzanak majd az (1811) október 22-én született Liszt Ferenc kései zongoradarabjai is.

A Katona társulata mellett vendégként közreműködik: Bálint András, Csőre Gábor, Kukorelly Endre, Parti-Nagy Lajos és Szilágyi Ákos.

A három előadás egyben ad ki egy egész képet, de külön-külön is megtekinthetőek:

A három blokk részletei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Bevezetés

14.00-15.15

A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Tárgyalás

15.45-18.30

A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Befejezés

19.30-22.00

Arany-félmaratonunkon várjuk azokat a nézőinket is, akik elmondanának, előadnának egy-egy rövid Arany-szöveget.

Október 22-én, vasárnap A halhatatlan halott – Arany-félmaraton címmel készülünk különleges, három részes produkcióval az Arany-emlékév jegyében: a 14:00, 15:45 és 19:30-kor kezdődő előadásokban a költő egy kevésbé ismert arcát idézzük meg társulatunk színművészei és meghívott vendégek segítségével.

Az Arany-félmaratonon nézőink aktív részvételére is számítunk: dél és délután 2 óra között előcsarnokunkban egy rögtönzött pódiumra várunk minden érdeklődőt, akik egy vagy több rövid, legfeljebb három perces Arany János-szöveget elmondana, megosztana a jelenlevőkkel.

A programot Kocsis Gergely vezeti, a jelentkezéseket október 20-ig az aranyt.mondok@gmail.com címre várjuk.

 

 

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: