Home / Megnéztük / Keresztes Tamás az év színházművésze
Keresztes Tamás az év színházművésze

Keresztes Tamás az év színházművésze

Idén először ítélték oda a Mastercard – az Év Színházművésze díjat, melyet társulatunk tagja nyert el.

Az indoklás szerint “az Egy őrült naplója című produkcióban nyújtott magas színvonalú teljesítményéért kapta a díjat. A művészi koncepció fontos része volt a színházi zene és a hanghatások újszerű alkalmazása, mely nagymértékben hozzájárult az előadás egyedülálló atmoszférájának megteremtéséhez. Tamás emellett saját maga jegyzi a díszletet és az előadás vizuális arculatát is”.

Az elismerést az Év Filmművésze díjjal együtt, az Év Bankja díjátadó gála keretei között osztották ki november 15-én. Az Év Filmművésze díjat Hajdú Szabolcs kapta az Ernelláék Farkaséknál című filmjéért. A két díjat öt fős zsűri ítélte oda:

 

  • Veiszer Alinda, kulturális újságíró
  • Grecsó Krisztián, író
  • Jaksity György, üzletember
  • Kovács Bálint, újságíró, kritikus
  • Nádasdy Ádám, költő, műfordító

 

Mivel ebben az évben számos, nemzetközileg is jelentős művészeti siker született a hazai színház- és filmművészet terén, a Mastercard idén két külön díjat is létrehozott, hogy díjazza és bemutassa a kiemelkedő teljesítményeket. A két rendhagyó díj odaítélése során első számú szempont az alkotói innováció volt.

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: