Home / A függöny mögött / Interjúk / “…megpróbálok elmélázni a hibáimon, hogy meg tudjam valamelyest érteni őket…”
“…megpróbálok elmélázni a hibáimon, hogy meg tudjam valamelyest érteni őket…”

“…megpróbálok elmélázni a hibáimon, hogy meg tudjam valamelyest érteni őket…”

– “zuhany utáni” interjúk – Alex: Szirtes Balázs

Mennyire vagy szorongó alkat?
• Azt hiszem, szorongóbb voltam…- pár éve érzem, hogy most már nagyjából a helyemen vagyok. Amikor világossá vált, hogy jó ez az út, ezen kell mennem – azóta nem igazán szorongok.
Melyik ez az út?
• Az, amire akkor léptem, amikor eldöntöttem, hogy marad a színház, a színészet.
Miért, volt más is?
• Volt, persze. Nagyon fiatalon, huszonkét évesen végeztem, és akkor úgy éreztem: most akkor ennyi az életem: csak színész leszek, csak Magyarországon fogok élni…- ez egy szorongós, ijesztő élmény volt akkor.
Milyen “opciók” voltak még benned annak idején?
• Engem mindig érdekelt a biológia, az orvoslás, illetve hogy akár Franciaország, Írország vagy Anglia felé vegyem  az irányt. Éreztem, hogy még szeretnék élni itt, ott, amott is. Most már az teljesen szokványos, normális, hogy lediplomázol, és jössz-mész a világban – akkor, amikor én tanultam,  ez még közel nem volt ennyire divat. Néhány éve még ott volt bennem ez a fajta keresgélés, ami azóta lecsengett, és azóta nem is vagyok szorongó.
Alex és közted mi lehet az azonos és a homlok egyenest eltérő?
• Valamiképp talán a zártsága, a magányossága. Nem  igazán derül ki, hogy neki lenne igazából bármiféle kapcsolata is a világgal. Emlegeti ugyan az anyját, de ezekből a megnyilatkozásaiból sem sugárzik, hogy ez valami jó fajta kapcsolat lenne.
Mennyire vágyik arra, hogy nyitott lehessen a környezete felé?
• Hatalmas adag vágy van benne arra, hogy nyitott legyen. Volt ugyan egy lány az életében, akivel már nem tartja a kapcsolatot, mert egy közös autó- balesetük miatt ez a lány lebénult, tolószékbe került. És abból, amit arról mesélt, hogy ezt a lányt hogyan ismerte meg: – elcsalta egy éjszakai hajókirándulásra – abból is érezni, hogy Alexnek nem könnyen megy az ismerkedés, a kapcsolatteremtés.
…a szükségesnél nagyobb bűntudat miatt talán?
• Abszolút amiatt. Amikor elmeséli Hubertnak magánéletének ezt a részét, akkor is így kezdi: “egyszer akartam valami menő dolgot csinálni…” Ebből is érezni, hogy ő egy kissé zárt, magát lúzernak tartó valaki.
A bűntudattal való jó, egészséges bánni tudásra neked mi a technikád?
• Talán az, hogy megpróbálok elmélázni a hibáimon, hogy meg tudjam valamelyest érteni őket, hogy azok alapján mi az, amit magamban helyre kell, érdemes tennem. Megpróbálom nem bűntudatként kezelni ezt, hanem valamilyen “tapasztalatként”, hogy kijavíthassam ezeket, és ne essek bele ugyanazokba a hibákba aztán megint. Próbálom ésszel, érzelmileg-értelmileg felfogni, hogy az a konkrét szituáció mit is akar épp ott és akkor üzenni.

Csati

A szerző: Csatádi Gábor

1979-ben születtem, az érettségi után teológus-lelkész szakon végeztem a Károlin és a Selyén, Szlovákiában. Majd esztétikából szereztem másoddiplomát. Önkéntes voltam egy évig Franciaországban, és miután hazajöttem, elkezdtem phd-mat az ELTE-n esztétikából...már csak meg kellene írni a katharszisz-elméletről szóló értekezésemet. Ám most épp a Pótszékfoglalót "főszerkesztem", mert most ez a fontos. Pont annyira, ahogy a színház, a személyesség, az őszinteség. Mindezt igyekszem tenni őszintén - nehezen szűnő szenvedéllyel.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: