Home / Aktualitások / Akadálymentes előadások – audionarráció már a Hatszín Teátrumban is!
Akadálymentes előadások – audionarráció már a Hatszín Teátrumban is!

Akadálymentes előadások – audionarráció már a Hatszín Teátrumban is!

Március 4-én a Hatszín Teátrumban a Manna Produkció Edith és Marlene című előadása látássérültek számára is elérhető, az audionarriációnak köszönhetően.

A Manna számára kiemelkedően fontos az esélyegyenlőség biztosítása, ezért az Edith és Marlene című előadás – később pedig a Francia rúdugrás is – a Hatszín Teátrumban audio-narrátorral is elérhetővé válik az AKKU Egyesület munkatársainak segítségével. Az előadás előtt érkező vakok és gyengén látók a teljes színházi élmény megtapasztalása érdekében körüljárhatják a színpadot, megtapogathatják a díszleteket és a kellékeket is.

„A Hatszín Teátrumban az Edith és Marlene és a Francia rúdugrás lesznek az első előadások, melyek akadálymentessé válnak. Reményeink szerint a Manna előadások más színházi helyszíneken, így a B32-ben és a Bethlen Téri Színházban is elérhetőek lesznek a látás- és hallássérültek számára, és ki tudjuk terjeszteni ezt a kezdeményezést több népszerű előadásunkra is.” – mondja Gáspár Anna, a Manna vezetője.

fotó: Kállai-Tóth Anett

Az audionarráció, vagyis a hangos leírás vakok és gyengénlátók számára teszi hozzáférhetővé a színházi előadásokat. Egyfajta narrációnak tekinthető a látottakról (pl. képek, helyszín, testbeszéd, arckifejezések stb.), ami a párbeszédek között hangzik el anélkül, hogy megzavarná a fontos hang- és zenei effektusokat. A Manna előadásait a program szakmai megvalósítását biztosító AKKU – Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület – együttműködésével valósítja meg, így a látás- és hallássérült közönség számára is maradéktalanul elérhetővé és élvezhetővé teszi a színházi előadásokat.

Pataki Éva Edith és Marlene című darabját Mészáros Márta rendezte újra színpadra öt évvel ezelőtt. Az előadás azóta is estéről estére győzi meg a nézőket a két elsöprő egyéniségű díva Edith Piaf és Marlene Dietrich zsenialitásáról. A barátnők, riválisok, olykor ellenségek de mégis egymáshoz életük végéig ragaszkodó művészek alakjait Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter idézi fel számunkra. Az élő zenés előadásban a közönség találkozhat Kecskés Karinával, Marton Róberttel és Nagy Dániel Viktorral is a Hatszín színpadán.

Az előadások helyszíne: Hatszín Teátrum / 1066 Budapest, Jókai u. 6.

Jegyinformáció:
+36 1 7001 433,
[email protected]

Jegypénztár nyitvatartása:
Hétköznap 9:00-19:00 óráig
/illetve az előadások előtt egy órával, az előadások végéig/

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: