Home / Megnéztük / 21-szer szerelem – Irodalom Éjszakája a Radnóti Színházban a tavaszi napfordulón!
21-szer szerelem – Irodalom Éjszakája a Radnóti Színházban a tavaszi napfordulón!

21-szer szerelem – Irodalom Éjszakája a Radnóti Színházban a tavaszi napfordulón!

Két év siker után a különleges kulturális happening, az Irodalom Éjszakája Budapest belvárosának szívébe, a VI. kerületbe költözik.Az idei Éjszakának 21 a szerencseszáma. Március 21-én, a tavasz első napján és a szerelem jegyében 21 kortárs világirodalmi szerző regényeiből, novelláiból olvas fel 21 radnótis és a Radnótihoz közel álló színész mindezt 21 szokatlan és különleges helyszínén a VI. kerületnek.

Február 22-én 20 színész jelenlétében sajtótájékoztatót tartottak a Radnóti Színház Keres Emil Próbatermében, ahol Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója elmondta, hogy az esemény az EUNIC Hungary (az Európai Uniós Kulturális Intézetek Hálózata, melynek tagjai a budapesti kulturális intézetek és nagykövetségek) kezdeményezésére jött létre. Az ötlet 2006-ban Prágából indult és 2016-ban Budapestre is elért. A szervezők célja, hogy a hazai közönség egy éjszaka leforgása alatt bepillantást nyerjen meghatározó európai és Európán kívüli, többnyire mai, fiatal szerzők szövegeibe, és ezáltal kedvet kapjon a kortárs irodalom, és ezen keresztül más kultúrák alaposabb megismeréséhez.

Az Irodalom Éjszakája megvalósítására immár harmadik éve Budapest Főváros Önkormányzatának támogatásával kerül sor. Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, az esemény védnöke örömét fejezte ki, hogy ilyen különleges rendezvények színesítik Budapest kulturális életét, és üdvözölte a fővárosi fenntartású Radnóti Színház és az EUNIC együttműködését, hiszen fontos, hogy közösségi élménnyé tegyük az irodalmat, és az eseménynek, meg a nagyszerű színészeknek köszönhetően valóban élővé is válik erre az éjszakára. Kováts Adél, a színház igazgatója hangsúlyozta, hogy az idei az együttműködések éve a Radnótiban és egy társulatnak mindig jót tesz, ha kimozdul, kinyújtózik a színház falain túlra. A társulat színészei mellé olyan művészeket hívott meg, akik közel állnak a Radnótihoz.

Az Irodalom Éjszakáján a 10-15 perces felolvasások este 7 órakor kezdődnek, félóránként megismétlődnek, az utolsó kör pedig este fél 11-kor indul. Minden helyszínen egy-egy színész olvas fel részletet egy adott műből, összesen 8 alkalommal. Olyan izgalmas és sok esetben a nagyközönség számára nem látogatható helyszínek között tarthat világirodalmi sétát az érdeklődő, mint a Prezi, a Terézvárosi Templom Plébániája vagy az Art Pool. Az esemény egy koncerttel zárul, László Attila vezetésével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói és már végzett zenészek tartanak egy remek jam sessiont az Ankertben.

Az Irodalom Éjszakájára a belépés ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. Minden érdeklődő maga állíthatja össze a saját útvonalát, programját, annak függvényében, hogy a felolvasásokat milyen sorrendben szeretné meghallgatni az este folyamán. Az egyes helyszínek eltérő befogadóképességgel rendelkeznek.

Időpont: március 21., szerda, 19:00-23:00

21 helyszín: Budapest szívében, a VI. kerületben

A részletes program, az írók és színészek listája az Irodalom Éjszakája oldalán elérhető (irodalomejszakaja.hu). A helyszíneket március 10-től teszik közzé.

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: