Home / Aktualitások / MOST FESZT 2018 – MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál
MOST FESZT 2018 – MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál

MOST FESZT 2018 – MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál

2018-ban a Jászai Mari Színház – a Tatabányai Tavaszi Fesztivál keretén belül – immár negyedik alkalommal invitálja nézőit MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiváljára, a MOST FESZT-re. A stúdiószínház intim közelsége és a monodrámát játszó színész „magánya” a színpadon olyan katartikus élmény részesévé teheti a közönséget, melynek átélése a legkülönlegesebb színházi pillanatok közé tartozik. A március 21. és 25. között megrendezésre kerülő MOST FESZT 2018 ezeket a pillanatokat szeretné egy csokorba gyűjteni és átnyújtani a nézőknek.

A szervezők több, mint 50 jelentkező közül választották ki azt a 4 monodrámát és 5 stúdiószínházi előadást, amely véleményük szerint reprezentálja azt a sokszínűséget, ami a produkciók alkotóinak munkáját jellemzi. A fesztiválra érkezett nevezések alapján elmondható, hogy a MOST FESZT megalapításakor meghatározott három csoport, azaz a vidéki, a határon túli és a független társulatok által létrehozott kínálat lehengerlő. A 2017 óta öt napos fesztivál programja – a seregszemle történetében először – A legnagyobb tilos! című előadással a legfiatalabb nézők felé is nyitni szeretne. A MOST FESZT játszóhelyei kapcsán szintén újdonságra számíthatnak a nézők, hiszen a hagyományoknak megfelelő kamaraszínházi és nagyszínpadi játszóhelyek mellett, az idei évben először a Jászai Klubszínpadot is játéktérként használja majd a fesztivál (Csak egy szóval mondd, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása).

Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója a MOST FESZT 2018 kapcsán elmondta: „A negyedik MOST FESZT programjának tervezésekor a legnagyobb örömet az jelentette számomra, hogy mára már egyértelműen látszanak és talán mindenki számára egyértelművé is váltak azok a találkozási pontok, melyeken keresztül részben a korábbi három fesztivál, részben a Jászai Mari Színház repertoárjában képviselt értékek kapcsolódnak egymáshoz. A visszatérő művészek, a fesztivál által körbejárt témák és a válogatás tematikája alapján reményeim szerint egyre markánsabban körvonalazódik, hogy a két forma, azaz a monodráma és a stúdiószínház mellett, mi az a tartalom, ami a MOST FESZT sajátja.

Annak az elsöprő, elemi erejű szenvedélynek, amit A NÉV: CARMEN című előadás képvisel, ráadásul egy, mindannyiunk által ismert, klasszikus történetben, helye kell legyen a fesztiválon. A KEZDHETEK FOLYTATÓDNI – PETRI-EST számos értéke mellett nagyon fontos volt számunkra, hogy azt az űrt, amit a költészet hiánya eddig jelentett a MOST FESZT palettáján, betöltsük. Az a minőség, amit Petri György versei, Pál András és Rozs Tamás képvisel, a legkiválóbb kezdet a költészet és a fesztivál kapcsolatában. A CSAK EGY SZÓVAL MONDD című dráma, azon kívül, hogy igazi különlegesség, alkalmat teremt számunkra, hogy Klubszínpadunkat egy színházi előadás játszóhelyeként is kipróbáljuk, ráadásul azokkal a színészekkel, akik a MOST FESZT 2017-en a Legjobb stúdiószínházi előadás és a Közönségzsűri díját is besöpörték a Gaudeamus Igitur című szatírával. Nagyon fontosnak tartom, hogy a másság kérdését a lehető legkülönbözőbb színpadi formákban időről időre a színház közönsége elé vigyük. A tribádok éjszakájának műsorra tűzése 2014-ben, az első MOST FESZT Kéjpart című előadása, de bizonyos értelemben még a tavaly bemutatott Csoportterápia is mind erre a kérdéskörre igyekezett reflektálni. Az Edouard Louis önéletrajzi ihletésű regényéből készült LESZÁMOLÁS VELEM című monodráma Nagy Dániel Viktorral ezt a megkezdett utat folytatja. 2015-ben komoly közönségsikerrel játszottuk Háy János Házasságon innen és túl című „családi körét”. Külön öröm számomra, hogy az idei fesztivál előadásai között a szerző A HALOTTEMBER című „színházi balladája” bemutatásra kerül.

Az eddigi fesztiválok programjának összeállításakor kiemelt helyen kezeltük, hogy pályájuk legelején álló alkotókat, színészeket, rendezőket mutassunk be a közönségének. A TÚLÓRA című monodráma meghívását, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tavaly végzett Pálya Pompónia előadásában, többek között ezért tartom nagyon fontosnak. Martin McDonagh szellemes, nyelvi fordulatokban bővelkedő stílusát „A kripli” kapcsán már megismerhette a tatabányai közönség, A PÁRNAEMBER című pszichotriller meghívásával az izgalmakra és fordulatokra vágyó nézők gazdagodhatnak egy remek előadással. A MOST FESZT programjában – annak ellenére, hogy a lefiatalabb nézőknek szóló repertoár kiemelt jelentőséggel bír színházunkban – eddig nem szerepelt gyerekeknek szánt előadás. Ezt a hiányosságot az idei évben azért szeretnénk éppen A LEGNAGYOBB TILOS! című verses játékkal pótolni, mert Jankovics Anna darabja, rendezése és játéka olyan kiemelkedő művészi teljesítmény, mely minden bizonnyal maradandó, közös élményt nyújt majd gyerekeknek és szülőknek egyaránt. Prohászka Fanni 2016-ban,  2015-ben szerepelt díjnyertes produkcióban a MOST FESZT-en, nagyon örülök annak, hogy idén egy előadásban láthatjuk őket: az ELZA, VAGY A VILÁG VÉGE – Babits Mihály disztópikus regénye alapján – igazi csemegének ígérkezik.” 

március 21. 19:00 – Színházterem

A NÉV: CARMEN
Prosper Mérimée nyomán színpadi változat Sediánszky Nór
szerelmi ballada két részben
Rendező: Sediánszky Nóra
A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása
március 22. 18:00 – Kamaraszínház
PETRI GYÖRGY: KEZDHETEK FOLYTATÓDNI – PETRI-EST
vers-est
Játssza: Pál András     Csellista: Rozs Tamás
Rendező: Valcz Péte
Az Ördögkatlan Produkció és a Radnóti Színház előadása
március 22. 20:00 – Klubszínpad
strong>CSAK EGY SZÓVAL MONDD
Elvira Lindo azonos című regénye nyomán a színpadi adaptációt írta Gyarmati Kata
dráma
Rendező: Edvin Liverić m.v.
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása
március 23. 18:00 – Kamaraszínház
LESZÁMOLÁS VELEM
Edouard Louis: Leszámolás Eddyvel című regénye alapján, Dr Pataki Pál fordításának felhasználásával színpadra alkalmazta Zöldi Gergely és Rába Roland
monodráma
Szereplő: Nagy Dániel Viktor
Rendező: Rába Roland
Az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció közös előadása
március 23. 20:30 – Színházterem
HÁY JÁNOS: A HALOTTEMBER
színházi ballada
Rendező: Bérczes László
Az Ördögkatlan Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadása
március 24. 16:00 – Kamaraszínház
TÚLÓRA
Lisa Langseth A karmester szeretője című műve alapján átdolgozta Bodor Panna és Vadász Krisztina (Teplán Ágnes fordításának felhasználásával)
monodráma
Játssza: Pálya Pompónia
Rendező: Vadász Krisztina
Az Ódry Színpad előadása
március 24. 19:00 – Színházterem
MARTIN MCDONAGH: A PÁRNAEMBER
pszichothriller
Rendező: Csiki Zsolt
A csíkszeredai Csíki Játékszín előadása
március 25. 14:00 – Kamaraszínház
A LEGNAGYOBB TILOS!
Kiss Ottó, Ranschburg Jenő, Szabó T. Anna, Lackfi János, Kollár Árpád, Turbuly Lilla, N. Tóth Anikó, Babiczky Tibor, Weöres Sándor, Kukorelly Endre, Ágai Ágnes, Siv Wiederberger és Halász Judit műveiből szerkesztette: Jankovics Anna
verses játék
Játssza és rendezte: Jankovics Anna
A Szolnoki Szigligeti Színház előadása
március 25. 18:00 – Színházterem
FÁBIÁN PÉTER – BENKÓ BENCE: ELZA, VAGY A VILÁG VÉGE
hadművelet két részben
Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence
A Miskolci Nemzeti Színház előadása
A szervezők a fesztivál öt napja alatt nem csak az előadásokkal várják a közönséget. A nézők a hagyományoknak megfelelően az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ, az ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS, valamint az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ kiegészítő programokon vehetnek részt. A fesztivál újdonságaként pedig az előadások után az ITT ÉS MOST KLUB-ba invitálják azokat, akik néhány pohár bor és kellemes zene mellett szeretnék zárni az estét.

Szintén a fesztivál hagyományait követve, a MOST FESZT 2018 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérettethetik meg magukat. A hazai színházi életet reprezentálandó a Magyar Művészeti Akadémia (delegált tag: Császár Angela), a Magyar Színházi Társaság (delegált tag: Galgóczy Judit), a Magyar Teátrumi Társaság (delegált tag: Szilágyi Tibor) és a Színházi Kritikusok Céhe (delegált tag: Kovács Natália) képviselteti magát a fesztivál négytagú zsűrijében. A fesztivál előadásai között a legjobb monodráma előadás és a legjobb stúdiószínházi előadás díjai, továbbá a legjobb alakítás különdíja, valamint az MMA különdíja a legjobbnak ítélt produkcióért kerül átadásra. A fesztivál közönségzsűrije – a tavaly kialakított rendszert folytatva – szintén díjat oszt a MOST FESZT 2018-on.

további fesztiválinformációk
mostfeszt.hu
jaszaiszinhaz.hu

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: