Valós történelmi eseményeket dolgoz fel Shelley A Cenci-ház című drámája, melyet megjelenését követően a színházak a XIX. században alig mertek bemutatni, mondván szörnyűséges témája sértheti a közönség ízlését. Azóta persze nagyot változott a világ.
A XVI. században élt család tragédiájának okozója az öreg Cenci gróf, akit egyre borzalmasabb tettek elkövetésére sarkall, hogy bármit megengedhet magának a hatalmának köszönhetően – és persze a pénzének, ami sokszor menti fel, hála a korrumpálható egyházi személyeknek és hatalmasságoknak. Olyan emberi mélységekben él, amelyeket nehéz elképzelni és feldolgozni – innen ered a készülő produkció romantikus rémdráma alcíme is.

fotó: k2 Színház

Benkó Bence a k2 Színház egyik alapítója és rendezője elmondta, hogy A Cenci-házra Mikó Csaba hívta fel a figyelmüket, aki az előadás egyik dramaturgja is. Előadásukhoz az eredeti Shelley darabot Eörsi István fordításában használják, melyet Magyarországon eddig egyetlen egyszer láthatott a közönség az 1980-as évek elején. Dramaturgiailag arra törekedtek, hogy a K2 Színház hat színésze valamennyi szükséges karaktert eljátszhasson.
„Shelley ezernyolcszáztizenkilencben írta a művet, de az a vérfagyasztó hangulat, a valóban gyomorforgató tettek és a történetben szereplő emberek helyzete, motivációi, kicsinyes, önző játszmái mind-mind nagyon élesen szólnak arról a társadalomról, amelyben élünk és ahol ezek a játszmák, cinikus módon egyáltalán nincsenek eltitkolva Számtalan ember nevet a szemünkbe manapság, morálisan igencsak megkérdőjelezhető tetteik után, felvállalván azokat – akárcsak az öreg Cenci. Hogyan viszonyulunk tehát hozzájuk?” – teszi fel a kérdést Benkó Bence.
Fábián Péter, a k2 Színház másik művészeti vezetője pedig azt emelte ki, hogy Alföldi Róbert hozzáértése, rendkívül pontos elemzőkészsége, színészi és rendezői meglátásai azonnal egyértelművé tették, hogy pontos és világos szándékok vezetik. Hisszük, hogy amit Robi gondol és képvisel, az egy nagyon határozott rendezői irány, amely világos korlátok közé szorítja a színészeinket – ezek a korlátok viszont pont a határozottságuk és az érthetőségük okán szárnyakat adhatnak egy-egy színésznek, akik pontosan tudják, mit kell tenniük, hová kell állniuk, hogyan kell megszólalniuk – és mindezt miért kell megtenniük!!! -, de hogy ezt hogyan igazolják, az már az ő önmagukkal való színészi munkájuk” – tette hozzá az előadást dramaturgként jegyző Fábián Péter.fotó: k2 Színház
Az előadás az Orlai Produkciós Iroda támogatásával valósul meg.
Percy Bysshe Shelley: A Cenci-ház
Szereplők: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs,
Piti Emőke, Viktor Balázs
Dramaturgok: Mikó Csaba, Fábián Péter, Benkó Bence
Rendező: Alföldi Róbert
Rendezőasszisztens: Kővári Szimonetta
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn
Bemutató: 2018. március 31.
Helyszín: Stúdió K