Home / Megnéztük / PSOTA-DÍJ ÁTADÁS
PSOTA-DÍJ ÁTADÁS

PSOTA-DÍJ ÁTADÁS

Almási Éva, a Nemzet Színésze kezdeményezésére két éve megalakult a Psota Irén alapítvány, amely minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén tiszteletére, emlékére annak a színésznek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota örökségéhez méltónak bizonyulnak.

Időpont: 2018. március 27. (kedd) 11 óra
Helyszín: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café
Budapest, V. kerület, Szervita tér 5. Bejárat a Zeneműbolt felől.
 A díjazottat méltatja: Hirtling István színművész, Érdemes művész
A díjátadás moderátora: Ozsgyáni Mihály színész
Fellépnek: Ladányi Júlia és Brasch Bence – a színművészeti egyetem hallgatói

„Minden szerepemben, mindennap újrakezdem az életemet, a pályámat. Bennem elképesztő sokféle indulat, akarás lobog, s ezeknek a negyedét sem tudtam eddig megmutatni, kiélni. Nyitottan állok, és várok – akár szerepet, akár szerelmet. Ha jön valaki vagy valami, egyiktől sem zárkózom el, csak magam nem megyek elébe. De én nem zártam be az ajtót. Majd szólok” – írta Psota Irén a könyvében pontosan harminc évvel ezelőtt, 1988-ban.

Sarah, avagy a languszta sikolya/fotó: Keleti Éva

Almási Évát 2016. március 16-án választották a Nemzet Színészéve Psota Irén helyére. Almási Éva akkor határozott úgy: alapítványt hoz létre, amelynek kuratóriuma minden évben díjaz egy olyan színésznőt, akinek sokszínűsége, teljesítménye méltó a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén szakmai örökségéhez. (Minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj ezüst plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, rajta pedig Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható. A díjjal pénzjutalom is jár.)

Először tavaly osztották ki a Psota-díjat – akkor Hegyi Barbara, a Vígszínház színművésze kapta.

A Psota-díjat odaítélő kuratórium tagjai: Almási Éva, a Nemzet Színésze, Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, dr. Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke), Ungvári Tamás Széchenyi-díjas irodalomtudós, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd.

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: