Home / Megnéztük / Louise Lecavalier, a mindig megújulni kész, androgün alkatú amazon érkezik most pénteken a Trafóba
Louise Lecavalier, a mindig megújulni kész, androgün alkatú amazon érkezik most pénteken a Trafóba

Louise Lecavalier, a mindig megújulni kész, androgün alkatú amazon érkezik most pénteken a Trafóba

A David Bowie-val és Frank Zappával is fellépő, a La La La Human Steps  csodálatos, szőke világsztárja mára 60 éves. A mindig megújulni kész, androgün alkatú amazon, Louise Lecavalier érkezik a Trafóba. A Battlegroundcímű produkció egy olyan szokatlan, szenvedélyes és lélegzetelállító küldetés, amelyben az őrület csataterét járják be az alkotók ezúttal szóló- és duett formációban.

A Battlegroundszínpada egy képzeletbeli ring, azaz az egymással és önmagukkal is küzdő antihősök játszótere. A darabot az Eleink című kötet három kisregényének az első darabja,  Italo Calvino A nem létező lovagcímű elbeszélésének üres és egyben teljes karakterei inspirálták. A mesés történet során kiderül, hogy a harcban, a fegyelemben és a szép nők meghódításában is élenjáró, elsőrangú lovagnak egyáltalán nincs teste. Valójában egy puszta páncél, amelyet semmi más nem mozgat, csak az akarata. Létezik egy csatlósa, aki valóságosnak is mondható, sőt átváltozásra is képes.

A szövegben egészen egyedülálló módon keveredik a történelem és a fantasztikum. Ahogy az író, úgy a koreográfus és táncos Lecavalieris igen jó érzékkel vegyíti a groteszket a realitással, és láttatja magától értetődőnek az extremitást. „Szeretem azokat a filozófiai kérdéseket, amelyeket Calvino feltesz a lovagján keresztül, akinek nem kell léteznie, ahhoz, hogy legyen. Először érzések nélküli, és csak a merev makacsságát látjuk. De megváltozik: talán még egy kicsit emberré is lesz.” (Louise Lecavalier) A nem létező lovagcímű elbeszélés valójában a lovagregények paródiája, a lovagi erények kicsúfolása.

A Battleground egy elképesztően erős fizikalitással operáló előadás, rendkívül intenzív koreográfia, amelyben az elképzelt páncél-test mozgását egy megfoghatatlan erő hajtja. Lecavalier egy másodpercet sem akar elszalasztani; mindenét beleadja, amije van, mert hiszi, hogy az ember mindig tud többet annál, mint amennyit valójában gondol saját képességeiről.

Louise Lecavalier 18 éves korában, klasszikus- és kortárs tánctanulmányai után találkozott Édouard Lockkal, akivel 18 évig tartott együttműködésük. A szőke táncosnőt fizikai ereje, mesteri előadásmódja és technikája tette a La La La Human Stepsmeghatározó alakjává, Lock múzsájává.  Együttműködésük egyik különleges projektje, amikor s Louise a Wrap around the wordcímű showban együtt táncolt David Bowie-val is.. Később a The Yellow Sharkcímet viselő Frank Zappaalbumbemutató koncerten is fellépett, mint a kortárstánc kiemelkedő alakja.

1985-ben első kanadaiként elnyerte legendás a Bessie-díjat. 1999-ben vált meg az azóta megszűnt, legendás társulattól és indult el saját koreográfusi útján.

2017-ben Raymond Saint-Jean forgatott filmet a világhírű táncosnő életéből Louise Lecavalier: In motion címmel. A film trailere: Az alkotó hivatalos honlapja: http://louiselecavalier.com/

 


A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: