Home / Aktualitások / “Ha mi árnyak…”
“Ha mi árnyak…”

“Ha mi árnyak…”

Performansz-sorozat és térinstalláció a Róth Miksa Emlékházban Gergye Krisztián bemutatója a 8. Monotánc Fesztiválon

Időpont:2018. május 15-19. minden nap 18.00-18.45 – kísérőprogramok: 16:30tól
Helyszín:Róth Miksa Emlékház udvara (1078 Budapest, Nefelejcs utca 26.)
JegyinfoFacebook esemény

fotó: Éder Vera

Gergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező, performer rendhagyó sorozattal jelentkezik, rendhagyó helyszínen a 8. Monotánc Fesztivál alkalmából.  A szabadtéri performansz-sorozat öt különálló részből áll, melyek mindegyike önálló darabként is értelmezhető. A premierre május 15-én kerül sor, majd 19-éig minden nap szinte új előadást láthat a közönség a Róth Miksa Emlékház udvarán.

A performansz-sorozat öt stációja a Fesztivál ideje alatt minden nap 18:00 órakor kezdődik. Gergye Krisztián alkotótársai Zombola Péter zeneszerző zongoraművész és Phillip Gyögy énekes előadóművész. A performanszokban felhangzanak Áfra János költő megzenésített versei.

Az előadás egyik legerősebb képi eleme egy térinstalláció, melyben helyet kapott Rabóczky Judit Rita – Lilith című szobra is. Maga az installáció a fesztivál időtartamában, a múzeum nyitvatartási idejében (minden nap 14 órától) külön is megtekinthető.

fotó: Éder Vera

A performansz-sorozat kísérőprogramjai 16-19-e között minden nap 16:30-kor kezdődnek a múzeum udvarán. A programok között szerepel rendhagyó koncert, beszélgetés, kiállítás és felolvasás is.

A rendező Gergye Krisztián keresi a határátlépés lehetőségeit. A szabadtéri előadással annak az alapvető törekvésnek a jegyében jár el, hogy kimozduljon a színház zárt, fekete teréből, és nézőinek szabadabb szemlélődésre adjon lehetőséget egy felfedezésre váró tér sajátos atmoszférájában. Ezzel egy időben több művészeti területet is összekapcsol: képzőművészetet, zenét, táncot, szobrászatot, fotóművészetet, festészetet, költészetet.

Az összművészeti sorozat egy nagyobb ívű rendhagyó terekbe tervezett előadás-sorozat első része, melynek folytatásán több vidéki nagyvárosban dolgoznak az alkotók.

Részletes program:

MÁJUS 15. Kedd
18:00 „Ha mi árnyak …” PREMIER – 1. stáció: CORPSE
Bemutatóval egybekötött kiállításmegnyitó Gergye Krisztián akvarelljeiből.

MÁJUS 16. Szerda
16:30 Rendhagyó tárlatvezetés RabóczkyJudit Ritával, a performansz térinstallációjában szereplő Lilith című szobor alkotójával.
Beszélgetőtársak: Jerger Krisztina, művészettörténész és Gergye Krisztián
18:00 „Ha mi árnyak …” – 2. stáció: PROTEST

MÁJUS 17. Csütörtök
16:30 Philipp György a performansz énekese és a Programozott Sejthalálvalamint vendégként ZombolaPéter, az előadás zeneszerzőjének közös koncertje – zenei párbeszéd a térinstallációban.
18:00 „Ha mi árnyak …” – 3. stáció: OPPRESSION

MÁJUS 18. Péntek
16:30 Felolvasás és beszélgetés – Áfra János költő, akinek néhány verse elhangzik a performanszban is, felolvas a Rítus című legújabb verseskötetéből.
Beszélgetőtárs: Gergye Krisztián
18:00 „Ha mi árnyak …” – 4. stáció: SUBMISSION

MÁJUS 19. Szombat
16:30  DömölkyDániel POP-UP fotókiállításának megnyitója, a korábbi stációk performanszaiból.

18:00 „Ha mi árnyak …” – 5. stáció: RECURRENCE

 

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: