Performansz-sorozat és térinstalláció a Róth Miksa Emlékházban Gergye Krisztián bemutatója a 8. Monotánc Fesztiválon
Időpont:2018. május 15-19. minden nap 18.00-18.45 – kísérőprogramok: 16:30tól
Helyszín:Róth Miksa Emlékház udvara (1078 Budapest, Nefelejcs utca 26.)
JegyinfoFacebook esemény

fotó: Éder Vera

Gergye Krisztián táncos, koreográfus, rendező, performer rendhagyó sorozattal jelentkezik, rendhagyó helyszínen a 8. Monotánc Fesztivál alkalmából.  A szabadtéri performansz-sorozat öt különálló részből áll, melyek mindegyike önálló darabként is értelmezhető. A premierre május 15-én kerül sor, majd 19-éig minden nap szinte új előadást láthat a közönség a Róth Miksa Emlékház udvarán.
A performansz-sorozat öt stációja a Fesztivál ideje alatt minden nap 18:00 órakor kezdődik. Gergye Krisztián alkotótársai Zombola Péter zeneszerző zongoraművész és Phillip Gyögy énekes előadóművész. A performanszokban felhangzanak Áfra János költő megzenésített versei.
Az előadás egyik legerősebb képi eleme egy térinstalláció, melyben helyet kapott Rabóczky Judit Rita – Lilith című szobra is. Maga az installáció a fesztivál időtartamában, a múzeum nyitvatartási idejében (minden nap 14 órától) külön is megtekinthető.

fotó: Éder Vera

A performansz-sorozat kísérőprogramjai 16-19-e között minden nap 16:30-kor kezdődnek a múzeum udvarán. A programok között szerepel rendhagyó koncert, beszélgetés, kiállítás és felolvasás is.
A rendező Gergye Krisztián keresi a határátlépés lehetőségeit. A szabadtéri előadással annak az alapvető törekvésnek a jegyében jár el, hogy kimozduljon a színház zárt, fekete teréből, és nézőinek szabadabb szemlélődésre adjon lehetőséget egy felfedezésre váró tér sajátos atmoszférájában. Ezzel egy időben több művészeti területet is összekapcsol: képzőművészetet, zenét, táncot, szobrászatot, fotóművészetet, festészetet, költészetet.
Az összművészeti sorozat egy nagyobb ívű rendhagyó terekbe tervezett előadás-sorozat első része, melynek folytatásán több vidéki nagyvárosban dolgoznak az alkotók.
Részletes program:
MÁJUS 15. Kedd
18:00 „Ha mi árnyak …” PREMIER – 1. stáció: CORPSE
Bemutatóval egybekötött kiállításmegnyitó Gergye Krisztián akvarelljeiből.
MÁJUS 16. Szerda
16:30 Rendhagyó tárlatvezetés RabóczkyJudit Ritával, a performansz térinstallációjában szereplő Lilith című szobor alkotójával.
Beszélgetőtársak: Jerger Krisztina, művészettörténész és Gergye Krisztián
18:00 „Ha mi árnyak …” – 2. stáció: PROTEST
MÁJUS 17. Csütörtök
16:30 Philipp György a performansz énekese és a Programozott Sejthalálvalamint vendégként ZombolaPéter, az előadás zeneszerzőjének közös koncertje – zenei párbeszéd a térinstallációban.
18:00 „Ha mi árnyak …” – 3. stáció: OPPRESSION
MÁJUS 18. Péntek
16:30 Felolvasás és beszélgetés – Áfra János költő, akinek néhány verse elhangzik a performanszban is, felolvas a Rítus című legújabb verseskötetéből.
Beszélgetőtárs: Gergye Krisztián
18:00 „Ha mi árnyak …” – 4. stáció: SUBMISSION
MÁJUS 19. Szombat
16:30  DömölkyDániel POP-UP fotókiállításának megnyitója, a korábbi stációk performanszaiból.
18:00 „Ha mi árnyak …” – 5. stáció: RECURRENCE