Home / Megnéztük / Megvan A kultúra legújabb 50 arca – KULT50, avagy akik hatással voltak ránk…
Megvan A kultúra legújabb 50 arca – KULT50, avagy akik hatással voltak ránk…

Megvan A kultúra legújabb 50 arca – KULT50, avagy akik hatással voltak ránk…

2018. június 7. 16:10

A Fidelio KULT50 kiadványát ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, s akkor nyilván a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.

©fidelio

©fidelio

A Fidelio tavaly óta jelentkezik a magyar médiapiacon egyedülálló kiadvánnyal, amelynek címe: KULT50 – A kultúra 50 arca. A Fidelio szerkesztősége és egy héttagú zsűri – jelölések alapján – konszenzussal kiválasztják azt az ötven személyt, akikre „itt és most” érdemes figyelni a színház, a zenés színház, a tánc, a film, az irodalom, a klasszikus zene, a képzőművészet, a jazz és a folkzene területén. Akik egyáltalán hatással voltak a kulturális életünkre.
A KULT50 nem ranglista: olyan kiadvány, amely révén örömmel ismerik el ötven jelentős hazai alkotó munkásságát, s bemutatják őket az olvasóknak.
Molnár Barbara, a Fidelio print lapjának és a KULT50-nek a főszerkesztője A kultúra 50 arca kiadvány beköszöntőjében így fogalmaz:
„Ahogyan a Fidelio magazin hónapról hónapra kalauzol Budapest programtengerében, úgy a KULT50 a kultúra világában szeretne trendek és brandek között navigálni. Irányokat mutatni.
De mitől lesz valami divat, és mitől márka?
Trendhez néha elég a szerencse. Igazi márkává válni – ehhez azért sokkal több kell. Önazonosság, rengeteg munka, tehetség, és nyilván itt is szükséges a nem kevés szerencse. Akik ebben a lapban szerepelnek, nem félnek új irányokat kipróbálni, akár szembemenni az árral, őrült sok munkát végezni, és végigolvasva az idei kiadványt, láthatjuk, ez a munka lehet nyúlfarknyi kávézóban, ahol ismeretlen képzőművészek válhatnak ismertté, önerőből működő közösségi terekben, magánszínházakban, és persze minden egyes könyvlapon, koncerten, színpadon, mozivásznon, műhelyekben, a háttérben és a rivaldafényben.
A tehetséget, a tehetséges emberek munkáját ünnepeljük ezzel az magazinnal. Szerencsére van kiket, és van mit.”
A 2018-as KULT50 kiadvány mai bemutatóján trendekről és brandekről beszélgettek négyen az „ÖTVENBŐL”: Tenki Réka színművész, Parti Nagy Lajos költő, író, Ragályi Elemér operatőr és Vajda     Gergely klarinétművész, karmester szintén bekerült az ötvenbe.
És íme a teljes lista: Ágh Márton látványtervező, Barabás Lőrinc trombitaművész, zeneszerző, Baráth Emőke énekes, Birkás Ákos festőművész,Bodor Johanna táncművész, koreográfus, Boldoczky Gábor trombitaművész, Bödőcs Tibor író, humorista, Bucsi Réka animációs filmkészítő, Fekete Ádám színész, dramaturg, író, Fischer Ádám karmester,Fischl Mónika színművész, énekes, Gadó Gábor gitárművész, Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, Gimesi Dóra író, dramaturg, Gyöngyösi Levente zeneszerző,Háy János író, költő, Hernádi Judit színművész, ifj. Vidnyánszky Attila színművész, Jordán Adél színművész, Juronics Tamás táncművész, koreográfus,Kelemen Barnabás hegedűművész, Keresztes Zsófi szobrász, Keserü Ilona festőművész, Korniss Péter fotóművész, Kostyál Márk rendező, László Boldizsár énekes, László Zsolt színművész, Magyarosi Éva képzőművész, animációs rendező, Oltai Kata kurátor, Parti Nagy Lajos költő, író, Peer Krisztián költő, író, Perényi Miklós csellóművész, Ragályi Elemér operatőr, Somogyi Hajnalka kurátor, Szabó T. Anna költő, író, Szécsi Noémi író, Székely Kriszta rendező, Szemenyei János színművész, Szikszai Rémusz színművész, Szirtes Edina Mókus énekes, dalszerző, zeneszerző, Tasnádi István író, forgatókönyvíró, Tenki Réka színművész, Tompa Andrea író,Tóth Krisztina költő, író, Tóth Viktor szaxofonos, zeneszerző, Török Ferenc filmrendező, Vajda Gergely zeneszerző, karmester, Várjon Dénes zongoraművész, Vilmányi Benett színművész, Vranik Roland filmrendező.
A Fidelio szerkesztősége mellett a KULT50 végső névsorát összeállító zsűri tagjai: Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra, László Ferenc, Fáy Miklós, Réz András, Zipernovszky Kornél
A kiadványban az ötven művészt bemutató portré mellett gazdag kínálat található a hazai kultúrával foglalkozó elemző és magazinos cikkekből is.

©fidelio

Interjú olvasható – többek között – Nyáry Krisztián irodalomtörténésszel, akit a papíralapú könyv létjogosultságáról kérdeztek, Csányi Vilmos etológussal, aki a kultúra evolúciójáról beszélt, de szó esik még egyebek mellett a közelmúltban lezajlott gasztronómiai forradalomról és a hazai kávékultúráról is, Réz András esztéta pedig a mozi jövőjéről elmélkedett.
A Fidelio csapata is kint lesz az Ünnepi Könyvhéten, ahol június 9-én 15-órától 17-ig várja az érdeklődőket a Rózsavölgyi Kiadó standjánál, ahol 15% kedvezménnyel vásárolható meg a KULT50.
A KULT50 kiadvány kapható az újságárusoknál, a Líra, Líra-Móra, a Rózsavölgyi és Társa könyvesboltokban, valamint megrendelhető a Líra weboldalán.
A KULT50 kiadvány új számának megjelenésével szinte egy időben a Fidelio online felülete, a fidelio.hu teljes megújuláson esett át: június elsejétől újragondolt arculattal és a 21. századi igényeket maximálisan kiszolgáló felülettel várja az olvasókat a hazai kulturális élet világítótornyaként működő portál.
#Legyünk együtt.

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: