Home / Megnéztük / Az idei Városmajori Színházi Szemle díjazottjai
Az idei Városmajori Színházi Szemle díjazottjai

Az idei Városmajori Színházi Szemle díjazottjai

2018. szeptember 4. 17:28

Kiosztották a 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjait, ahol a szakmai zsűri 7 kategóriában értékelte a versenyprogramban bemutatott A vád tanúja, Illatszertár, Cabaret, A képzelt beteg, Volpone és a Furcsa pár című előadásokat. A közönségdíjat a miskolci társulat előadása nyerte Béres Attila rendezésében, díjazták továbbá a szombathelyi társulatot, Mohácsi Jánost, Csankó Zoltánt, Szina Kingát, Bányai Kelemen Barnát, Märcz Fruzsinát és Adorjáni Bálintot.

A Szabad Tér Színházidén is a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként rendezte meg szeptember 3-án a Városmajori Színházi Szemle díjátadóját. A szezon elején, június 15. és július 3. között lezajlott színházi fesztiválon 6 nem budapesti színház 6 előadása mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A 2018. évi Szemle-programot az elmúlt évad legjobb zenés és/vagy szórakoztató előadásaiból válogatták össze a szervezők.

A győri, nyíregyházi, kaposvári, kecskeméti, szombathelyi és miskolci társulatok produkcióit idén is szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Szinetár Miklós Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, Bagossy Lászlórendező, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője, Deres Péter dramaturg és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, akik a díjátadón hozták nyilvánosságra döntésüket. A nézők korábban, a színház honlapján szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre 1323 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese a Miskolci Nemzeti Színház társulata lett a Furcsa pár című előadással, amely összesen 757 voksot kapott. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb előadás a nyíregyházi Illatszertár lett Mohácsi János rendezésében.

A szakmai zsűri a Szemle történetében először díjazta külön a legjobb előadás mellett a legjobb társulatot is, továbbá értékelte a legjobb női és férfi főszereplőket, mellékszereplőket, valamint átadta a közönségdíjat. Az idei év különdíját Csankó Zoltán színművész kapta, aki a versenyprogram két előadásában (A vád tanúja– Győri Nemzeti Színház, Volpone– szombathelyi Weöres Sándor Színház) is emlékezeteset alakított.

A 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

A legjobb előadás: László Miklós:Illatszertár– Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendező: Mohácsi János 

A legjobb társulat: Ben Jonson: Volpone– Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobbnői főszereplő: Szina Kinga/ Agatha Christie: A vád tanúja– Győri Nemzeti Színház, rendező: Simon Kornél

A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna / Ben Jonson: Volpone– Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobb női mellékszereplő: Märcz Fruzsina / Molière – Mohácsi testvérek: A képzelt beteg– Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor

A legjobb férfi mellékszereplő: Adorjáni Bálint/ Molière – Mohácsi testvérek: A képzelt beteg– Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor

Különdíj: Csankó Zoltán részére A vád tanúja és aVolponecímű előadásokban nyújtott emlékezetes alakításáért.

Közönségdíj: Neil Simon: Furcsa pár– Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila

Bővebb információ: www.szabadter.hu

 

A szerző: Csatádi Gábor

1979-ben születtem, az érettségi után teológus-lelkész szakon végeztem a Károlin és a Selyén, Szlovákiában. Majd esztétikából szereztem másoddiplomát. Önkéntes voltam egy évig Franciaországban, és miután hazajöttem, elkezdtem phd-mat az ELTE-n esztétikából...már csak meg kellene írni a katharszisz-elméletről szóló értekezésemet. Ám most épp a Pótszékfoglalót "főszerkesztem", mert most ez a fontos. Pont annyira, ahogy a színház, a személyesség, az őszinteség. Mindezt igyekszem tenni őszintén - nehezen szűnő szenvedéllyel.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: