018. szeptember 28. 12:05
Manna Matiné címmel indított sorozatot egy évvel ezelőtt a B32 Galéria és Kultúrtér és a Manna Produkció, melynek keretében gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadásokat láthat a közönség az újbudai színházban. A független bábprodukcióknak helyet adó sorozat második évada egy ősbemutatóval kezdődik, szeptember 28-án Fabacsovics Lili „másmeséjét”, A rút kiskacsa mai adaptációját láthatják a nézők.
A bábműfaj népszerűsítését tűzte ki céljául a Manna és a B32 a tavaly útjára indított Manna Matiné sorozattal, mely most először egy ősbemutatóval várja a kis- és nagykorú nézőket.
Az egyszemélyes bábjáték Andersen meséjén alapul, azonban „másmesét”, ahogy a műfaji meghatározás érzékelteti, Fabacsovics Lili, nemrég diplomázott író-dramaturg varázsolt belőle. A sokak számára jól ismert történetet olyanná kellett szerkeszteni, hogy azt egy személy is eljátszhassa, hiszen az előadás fő és összes többi szereplője is Ivanics Tamás bábművész. A kecskeméti Ciróka Bábszínház tagjának első mono-előadása ez a gyerekmese – A rút kiskacsa alapötlete is az övé volt. Tamás válogatta maga köré az alkotótársakat, az írót, majd a rendező Lázár Helgát, a bábtervező Márkus Sándort és a zeneszerző Szedert is.

©Kállay-Tóth Anett

Lázár Helga pár éve diplomázott az SZFE bábrendező szakán, azóta leginkább külföldön, Németországban dolgozott. Márciusban látogatott haza, hogy egy különleges felkérésnek tegyen eleget, egy nap alatt rendezzen előadást. Végül a békéscsabai Bábos Drámaíró Verseny keretében rendezett Őrangyalok című gyerekelőadása elnyerte a legjobbnak járó díjat.
Márkus Sándort a Nylon Group kortárs felnőtt bábcsapatából már régóta ismerhetjük, egyedülálló nylon bábjaikkal bejárták a világot. Az elmúlt időszakban a szintén bábszínészként végzett alkotó egyre több tervezői felkérést kap, láthattuk munkáit a Madách Színházban és a Szigetfesztiválon is, dolgozott Alföldi Róberttel és Gothár Péter mellett is.
Ivanics Tamás 2013-ban végzett az SZFE bábszínész szakán, majd azonnal a kecskeméti Ciróka Bábszínházhoz szerződött. A társulat oszlopos tagja, de nem csak színészként, hanem rendezőként is bizonyított az elmúlt évek során. A első közös munkája a Mannával még egyetemista korában a Borka Mumusföldön előadás volt, majd az első rendezése is a Manna segítségével valósult meg, Solt Róbert: Címzett Anyegin című kifejezetten a társulatnak írt darabját vitte színpadra a Ciróka társulatával, melyet azóta is sikerrel játszanak, középiskolákban is. Az idei évadban A rút kiskacsa mono-előadása után ismét rendezni fog Kecskeméten, a Hamletből készít előadást, melynek középpontjába a felnőtté válás folyamatát állítja.
Ivanics Tamás így mesélt arról, hogy mit jelent neki A rút kiskacsa története: „Halmozottan hátrányos kiskacsa, akit az első pillanattól kezdve csak bántás ér, nem is kap más impulzust. Így aztán saját magáról már az első benyomásai is negatívak, hogy ő csúnya, szerencsétlen, nem jó semmire. Ezért, ezek miatt már nem hisz magában, önbizalom hiányos lesz – nincs is nagyon más választása. Nem talál, nem találhat kapaszkodót ahhoz, hogy mindezen változtatni tudjon. A másság elfogadása, a másik befogadása szerintem neveltetés és pedagógia kérdése,  vagy legalábbis  annak kellene lennie. Mert ha  a felnőttek nem kezdik időben megtanítani a gyerekeket arra, hogy egyik-másik társuk valamiben tőlük eltérhet, és ezt el kell fogadniuk, akkor onnan kezdve ne is csodálkozzunk, hogy a tőlük különbözők bántásoknak lesznek kitéve!”

©Kállay-Tóth Anett

Fabacsovics Lili júniusban fejezte be tanulmányait az SZFE dramaturg szakán, de már több színházban is dolgozott dramaturgként, sőt íróként is. A rút kiskacsa átirata „másmesévé” az ő nevéhez kötődik, de nem csupán íróként jegyzi a művet, az egész alkotófolyamatban az elejétől a végéig részt vett, és követte a szöveg alakulását, az előadás létrejöttét. A gyerekdarab megírása kapcsán így nyilatkozott: „Számomra ez benne a rendkívül izgalmas is – megtalálni, kikísérletezni a határt, ahol a történet még nem túl bonyolult nekik, leköti őket és lehetőség szerint az agyukat is megmozgatja. A mai gyerekek nagy része egészen más világban nő fel, mint akár már az én generációm – szerintem remek kihívás megtalálni azt a tempót, történetet, figurákat és mondanivalót, ami mégis képes megragadni és le is kötni a figyelmüket.”
Szeder, a dalszerző-énekes először szerez zenét színházi előadáshoz, számára is különleges kaland volt egy olyan bábos mesei világba csöppenni, melynek nagyon sok köze van a mai gyerekekhez, és az ő fantáziavilágukhoz. A rút kiskacsa előadásban felcsendülő dalokat zenésztársa, Mihalik Ábel hangszerelésében ismerhetjük meg.
A Manna Produkció támogatásával több független színházi bábelőadás jött létre az elmúlt években, amely főként fiatal, pályakezdő alkotók munkái. Ezeknek a produkcióknak azonban sokáig nem sikerült állandó játszóhelyre találniuk a fővárosban, így ez a hiányérzet adta az ötletet az „Újbábszínház Újbudán” programhoz, melynek keretében a Manna a B32 Kultúrtérrel közösen vállalkozott arra, hogy a rendszeresen műsorára tűz független bábeladásokat. A Manna Matiné sorozat láthatóan hosszú távú és sikeres együttműködés lehet a fiatal bábművészek és a B32 között.  
Egy nap Kacsamama féltve őrzött tojásából különleges kis teremtmény bújik elő. A baromfiudvar egyszerű népe nem tudja hová tenni a jövevényt, aki a csúfolódások, bántások miatt végül elhagyni kényszerül otthonát. A rút kiskacsának hosszú, kalandos, találkozásokkal tűzdelt utat kell bejárnia, hogy végül rájöjjön, ki is ő valójában.
Andersen klasszikusával új köntösben találkozhatnak a kisebb-nagyobb nézők, amely a kirekesztés problémáján túl foglalkozik az elfogadás, elsősorban az önelfogadás és az ahhoz vezető út fontosságával. Az izgalmas, vicces figurákat és drámai helyzeteket is felvonultató, különleges világú előadást az általános iskolás korosztálynak ajánljuk.
A Manna Matiné előadásai a B32-ben:
2018.09.28. 15:00
Fabacsovics Lili: A rút kiskacsa – BEMUTATÓ
2018.09.29.  11:00
Fabacsovics Lili: A rút kiskacsa
2018.10.07.  11:00
Fabacsovics Lili: A rút kiskacsa
2018.10.28.
Markó Róbert: Vitéz László menyecskét keres
Jegyek vásárolhatóak a helyszínen és online a www.jegy.hu/b32 oldalon.
B32 Galéria és Kultúrtér – 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.

©Kállay-Tóth AnettManna Produkció