2018. október 18. 13:30

Egressy Zoltán darabját Lukáts Andor rendezésében 1998. október 18-án, tehát a darabtemetéshez képest pontosan húsz évvel ezelőtt mutatta be a Katona József Színház, eredetileg a Kamrában.
A nagy sikerre való tekintettel 2003 nyarán a produkció végül átköltözött a nagyszínházba – a 150. előadást már itt ünnepelték -, ahol egészen mostanáig telt házzal és a közönség rajongásától övezve játszották. Sokan a bemutató óta szerepeltek az azóta legendássá vált darabban. Így Pelsőczy Réka, Csuja Imre, Bán János, Lengyel Ferenc, Takátsy Péter, Kása Gyula, Szirtes Ági és Varga Zoltán. Utóbbiak az Asszony és Sátán szerepéért az 1998/1999-es évad végén színikritikusok elismerésében részesültek. Ugyanebben az évben film is készült a Portugálból.
Az eltelt 20 évben több szerepben is cserélődtek a színészek: a Papot Lukáts Andor, Rába Roland, Takátsy Péter és Mészáros Béla alakította. Becét először Dévai Balázs játszotta, majd 2003-ban Hajduk Károly, 2011-ben pedig Keresztes Tamás vette át a szerepet. A Feleséget elsőként Ónodi Eszter, ezt követően Szandtner Anna, Fullajtár Andrea majd Jordán Adél alakította.

A Portugál a Katona József Színház történetének legtöbbet játszott előadása – fej fej mellett a műsorról tavaly az évad végén lekerülő Top Dogs-szal, ami 415-ször ment. A régebbi produkciók közül legtöbbször – 238 alkalommal – a szintén legendás Három nővér került színre. A repertoáron lévő előadások közül az Elnöknők fut legrégebben, azt 22 éve mutatták be. Az évek során a Portugál számos magyarországi városban és külföldön is vendégszerepelt, többek között Pozsonyban, Strasbourgban, Pilsenben és Stuttgartban.
Egressy Zoltán színdarabját a Katona ősbemutatója után több hazai és külföldi társulat is színpadra állította: a szegedi, a miskolci és a győri Nemzeti Színház, az RS9 Stúdiószínház, illetve bemutatták Grazban, Pozsonyban, Prágában, Kassán, Poznanban, Szatmárnémetiben, Londonban és Újvidéken is.
A Portugált 20 év alatt több mint 150 ezer néző látta a Katona József Színházban, 2016-ban az előadásból DVD is készült.