Home / Aktualitások / Életrajz-változatok Takács Zsuzsára
Életrajz-változatok Takács Zsuzsára

Életrajz-változatok Takács Zsuzsára

2108. november 6. 13:26

– vers és próza, vele és róla –

“Nincs egyetlen alakja. Hát éppen ez!/ Bízhatunk-e abban, aki szüntelenül változtatja/lsejét: a Vak Remény? (…)/ Mikor a szokásos nyolc óra helyett hetekig tart/ az éjjel vagy éveken keresztül, évtizedeken át/ s ha feltűnik a nap, csak tévedésből virrad ránk,/ bízzunk-e benne még?”(Takács Zsuzsa: Ha van lelkünk ugyan – részlet)

         Költészete csak a magyar irodalom legnagyobbjaiéhoz mérhető – írta monográfusa, Bodor Béla a idén nyolcvanadik évét betöltő Kossuth-díjas költőről, akinek írásai szemmel láthatólag minden korosztályt megszólítanak. 2017-ben ugyanis fenti verse bizonyult a messze legnépszerűbb irodalmi alkotásnak az interneten: mindenféle hírverés nélkül 72 ezren olvasták. 


         Takács Zsuzsa gyűjteményes, “majdnem összes” kötete A vak reménycímen jelent meg idén júniusban. A kötetről szóló kritikájában Németh Gábor azt írja, “az ünneplésben van valami kínos, az ember valahogy fölöslegessé válik a saját nagyon kerek születésnapján, zavaró tényező (…) esendő alak, árnyékot vet, nyomokat hagy a hibátlan felületeken. Él, mi több, egyenesen odalétezi magát, tökéletlen és zavarba ejtő. Takács Zsuzsa összegyűjtött és új verseit mégis valahogy jó kézbe venni. Mintha karcos ablaküvegen át néznéd az esőt, éppen veri szét az ágak között beszűrődő reggeli fényt. Ahogy az ördög a feleségét, azzal a gyengédséggel.

          Ennek a “mégisnek” a jegyében köszöntjük a költőt születésnapján a PanoDráma estjén Molnár Piroskával, Máté Gáborral, Mácsai Pállal, Szamosi Zsófiával, Fekete Ernővel, Urbanovits Krisztinával és Bartsch Katával.

         Verset és prózát is hallhatnak majd nézőink, de szó lesz Takács Zsuzsa életpályájáról is.

         Az ünnepelttel Forgách András író és esztéta beszélget.

        A helyszínen megvásárolható lesz A vak remény Takács Zsuzsa néhány korábbi kötetével egyetemben.

Az est szerkesztői: Hárs Anna és Lengyel Anna

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: