2018. november 12. 22:03

Shelley horrorklasszikusa ihlette a Scallabouche Társulat előadását, amely a bennünk lévő szörnyről akarja lerántani a leplet.
A darab narráción, történetmesélésen keresztül vizsgálja, hogyan teremtjük meg a másikban vagy akár saját magunkban a szörnyet. Tönkrement házasság, rosszul működő párkapcsolat, rossz döntéseknek köszönhetően megvalósulatlan álmok…. „Van történetünk egy taxisofőrtől, aki minden lehetőséget elszalasztott az életében, és próbál erre magyarázatot találni, de mindig mást okol a hibákért. De ettől olyan végtelenül szimpatikus, esendő. Budapesti és londoni reptéren, villamoson, buszon, vonaton, taxiban, utcán felvett anyagok kapnak helyet az előadásban, ezek sokszor szó szerint hangzanak el, de volt, amikor csak inspiráló elemként vettünk elő egyet-egyet a próbákhoz…”

A produkció Mary Shelley művének egyik legfontosabb pillanatából épül fel: amikor a regényben Frankenstein az általa teremtett szörny felett egyszer csak elveszti a kontrollt. Rendezte Alexis Latham, játsszák: Jászberényi Gábor, Szalontay Tünde és Messaoudi Emina. Utóbbi így ajánlja az előadást:
„Minden jelenet narrációs technikára épülő, tehát vagy magunkat vagy egymást narráljuk. Érdekes feladat úgy játszani egy állapotot, hogy közben egy másik figura cselekvéseit írod le. Sok esetben nem jelenik meg maga a szituáció, csak beszéd szinten. Felszabadító a társulattal dolgozni és közben nagy felelősség is. Mert a figurámat én teremtem meg, így rám van bízva színészként, hogy mit is játszom majd. Ebben az előadásban kiinduló pontként Mary Shelley Frankenstein regényét használtuk alapul. A végeredmény nem kapcsolódik a regényhez, illetve tematikájában igen, a szörny motívum vonható párhuzamba emberi történetekkel. Illetve az alkotás allegóriajaként értelmezhető. Az én figurám az alkotó, aki a történet figuráinak megteremtése közben elveszti az irányítást.”
A Scallabouche Társulat az előadás köré beszélgetés-sorozatot is szervez. November 18-án Bihari Viki blogger fog beszélni, illetve beszélgetni a nézőkkel és az alkotókkal a látottakról, december 15-én pedig Barna Berni író, blogger lesz a társulat, illetve az előadás meghívott vendége.