Home / Ajánljuk / Két tabudöntögető határon túli előadás a Szkénében
Két tabudöntögető határon túli előadás a Szkénében

Két tabudöntögető határon túli előadás a Szkénében

2018. január 6. 17:28

Székely Csaba Öröm és boldogság című darabja Marosvásárhelyről,  Béres Márta One-Girl Show-ja Szabadkáról érkezik.

Marosvásárhely legfiatalabb független színházi társulata, a 3G Színház nyílt célja, hogy a megoldandó társadalmi problémákra irányítsa a figyelmet, a Székely Csaba által jegyzett Öröm és boldogság pedig épp az egyik legfontosabb tabutémát dolgozza fel: az erdélyi homoszexuálisok helyzetét. Az író munkásságát ismerve nem meglepő a merész témaválasztás, gondoljunk csak az erdélyi világot markánsan demisztifikáló Bánya-trilógiára – amelynek 2. és 3. része a Szkénében is látható –, vagy a román és magyar történelmi hősöket egyaránt megkérdőjelező Vitéz Mihályra.

Az Öröm és boldogság Ándi Gherghe rendezésében ugyancsak egy közeg visszásságait jeleníti  meg, miközben megmutatja azt is, mennyi kegyetlenség lakozhat bennünk, emberekben. Pedig az egymás útját keresztező szereplők  igazán egyszerű, hétköznapi alakok, nők és férfiak, akiket voltaképpen egyetlen cél vezérel: egy jobb élet elérése. Csakhogy ez a jobb élet mindenkinek mást jelent, így a közös nevező hiánya, egymás el nem fogadása és a gondosan táplált gyűlölködés visszafordíthatatlan tragédiákat szül. A „Semmi baj, ha valaki más – amíg pont olyan, mint én!” – filozófia ugyanis csendben eluralja a környezet gondolkodását, így nem csupán a melegekre ráolvasott sztereotípiák bomlanak ki az előadásban, hanem bepillantást nyerünk egy minden ízében elutasító, álságos világ sötét zugaiba is, amelynek szabályait olyan kényelmes és könnyű elfogadni.

Az előadás 2017-es ősbemutatója óta nem először jár Magyarországon, idén júniusban az Örkény István Színházban láthatták az érdeklődők a Pride Színházi Fesztivál keretében.

A Szkénében – január 12-én a délutáni és esti az előadás között – 19 órától közönségtalálkozót is tartanak a szerző jelenlétében, ahol bemutatják Székely Csaba drámakötetét is, amely a Selinunte Kiadó Kortárs drámaírók sorozatában jelent meg Idegenek és más színdarabok címmel.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház nem kevésbé tabudöntögető előadással érkezik a Szkénébe január 14-én és 15-én, az Urbán András rendezte Béres Márta One-Girl Show-ban ugyanis Béres Márta saját életének epizódjait tárja elénk. Teszi ezt nagyszabású díszlet és mindenféle jelentéses, segítő kellék nélkül: nincs itt semmi, amibe a vajdasági színésznő kapaszkodhatna önmagán kívül. Csak az üres színpad adott, és persze a realitás, amely paradox módon képes éppen a legszürreálisabb jelmezt magára ölteni.

Béres Márta munkássága sem ismeretlen a magyar közönség számára: az újvidéki Művészeti Akadémián végzett színésznő ugyanis 2009-ben Desdemonát játszotta az Eszenyi Enikő rendezte vígszínházi Othelloban, 2010-ben elnyerte a legjobb 30 év alatti színésznő díját a POSzT-on, 2014-ben Junior Prima díjat kapott, a Deszka Fesztiválon pedig már-már bérelt helye van előadásainak. Monodrámájával is Debrecenben mutatkozott be először a hazai közönségnek, a napsugaras kamaszlánytól egészen a 35-40 éves meggyötört anyáig rengeteg női szerepet és léthelyzetet próbálva átértelmezni.

A szerző: B. Kiss Csaba

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: