Home / Megnéztük / Mocskos, de csillogó ajándék a Trafóban most pénteken
Mocskos, de csillogó ajándék a Trafóban most pénteken

Mocskos, de csillogó ajándék a Trafóban most pénteken

2019. január 23. 14:55

Miet Warlop kizökkent, fantáziája felráz, azonnal a hatása alá kerülsz. Vizuális alkotásai rád zúdulnak, és azon kapod magad, hogy nem is akarsz kitérni előlük. A Munkánk gyümölcse intenzív koncert őrület, életre keltett tárgyak kavalkádja, művészi kontroll alatt tartott szikrázás. Autentikus reakció egy olyan világra, amely elhagyta a síneket. A belga művész negyedszer a Trafó nagytermében.

Miet Warlop nyitott gondolkodású embereket állít elénk, az öt előadó pedig olyan nagyszabású témákon kalauzol minket végig, mint a vallás, mártírság, terrorizmus, romantika, tradíciók, idő, drogok vagy éppen a természet. Az előadás fények, színek, zajok és érzelmek kavalkádjával kezdődik, és mindez percről percre intenzívebb lesz. A Munkánk gyümölcse kissé mocskos, de csillogó ajándék nézőinek. Káprázatos-őrült színpadi kísérlet, amely a művészetet tisztító rituálévá változtatja.

Az 55 kimerítően izgalmas perc tele zenével, de szavakkal alig, a színpad utána romokban, a közönség boldog, és az egyetlen, amit bánunk, hogy holnap nem nézhetjük meg újra az előadást.

A Munkánk gyümölcse egyik meghatározó eleme az abszurd humor. Izgalmas újra és újra magunkra ismerni ebben az ötletáradatban; Miet ezúttal is mindennapjaink meghatározó kérdéseit és problémáit dolgozza fel. Az előadás eksztatikus színességétől és változatosságától lesz nehezen felejthető.

A belga művész a genti egyetem képzőművész szakán végzett, ahol a háromdimenziós művészetet kutatta. Rögtön pályakezdőként elkezdett díjakat nyerni, ami lehetőséget teremtett számára, hogy egyre nagyobb produkciókat valósíthasson meg egyre jobb helyeken. Akciók és performanszok előzték meg első teljes előadását – az egyébként nálunk is bemutatott – a Springville című természeti katasztrófát. Majd egy kétéves berlini rezidenciaprogram után eljött a Trafóba második nagy produkciójával is, a festéket literszám fröcskölő Micsoda Mágnessel (Mystery Magnet), amely azóta is turnézik. Két éve a fekete-fehér szoboreseménye, a Dragging the Bone látogatott hozzánk. Most pedig itt a legújabb őrület: a Munkánk gyümölcse (Fruits of Labor).

Trafó, 2019. január 25. 20h

A szerző: Csatádi Gábor

1979-ben születtem, az érettségi után teológus-lelkész szakon végeztem a Károlin és a Selyén, Szlovákiában. Majd esztétikából szereztem másoddiplomát. Önkéntes voltam egy évig Franciaországban, és miután hazajöttem, elkezdtem phd-mat az ELTE-n esztétikából...már csak meg kellene írni a katharszisz-elméletről szóló értekezésemet. Ám most épp a Pótszékfoglalót "főszerkesztem", mert most ez a fontos. Pont annyira, ahogy a színház, a személyesség, az őszinteség. Mindezt igyekszem tenni őszintén - nehezen szűnő szenvedéllyel.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: