Home / Megnéztük / Évadvégi bemutató és évadzáró beszélgetés a rákról a PanoDrámában
Évadvégi bemutató és évadzáró beszélgetés a rákról a PanoDrámában

Évadvégi bemutató és évadzáró beszélgetés a rákról a PanoDrámában

2019. május 6. 14:22

Utolsó alkalmához érkezett a PanoDráma Rákparák című, tabufeszegető beszélgetéssorozata: május 26-án 16 órakor a rákkutatás állásáról és a rákgyógyítás jövőjéről lesz szó többek között dr. Peták Istvánnal, a molekuláris diagnosztika hazai vezetőjével a Katona József Színház előterében. Május 13-án 19.30-kor pedig Megmondta professzorasszonyom címen a Magvető Caféban tartja új, szó szerinti bemutatóját az egyetlen hazai dokumentumszínház egy fiatal, leukémiás nővel készített interjúkból szerkesztett monodráma formájában. Színpadon Kőszegi Mari, rendezte György Zoltán Dávid.

“9 éves voltam, mikor apukám felakasztotta magát, tehát nem volt egy egyszerű. Nem hiába lett nekem ez a leukémia is születésemtől fogva, megmondta professzorasszonyom. Az volt a szerencsém, hogy későn jött ki, mert 25 évvel ezelőtt ez a betegség gyógyíthatatlan volt. Én lassan 33 éves vagyok, eddig csak pofonokat kaptam az élettől, de ott van bennem is a remény,hogy egy nap azt mondják, hogy igen, meggyógyultál és besétál a szőke herceg fehér lovon”            

“Ahhoz képest, hogy miken megy keresztül, szerintem nagyon tökösen viselte az egészet, s inkább megerősítő volt. Hogy így toljad, csináld. Hajrá. (…) Szerintem ez fullos volt.” (Balogh Rodrigó rendező az előbemutatóról)

@Szarka Zoltán

            A verbatim dokumentumdrámáiról ismert PanoDráma történetében először egy fiatal alkotópáros kereste meg a színházat egy már nagyrészt kész interjúanyaggal és elég határozott elképzeléssel. Kőszegi Mari és az egyébként szintén színészként ismert György Zoltán Dávid hét rákos nővel beszélgetett és további tíztől kért írásos válaszokat ugyanazokra a kérdésekre, s ebből az anyagból szerettek volna verbatimdrámát csinálni.

            A színház boldogan vette fel idei műsorára a témájában és formájában is teljesen a PanoDráma koncepciójába vágó projektet. A várhatóan majd több fejezetből álló munka első állomása gyanánt monodráma készült az egyik legfiatalabb interjúalany, a színésznővel egyidős lány történetéből. 

RÁKPARÁK

sorozatzáró beszélgetés

2019. május 26., vasárnap, 16 óra

Katona József Színház 

A rákról fogunk beszélgetni. Nyíltabban és tárgyilagosabban, mint Magyarországon szokás.

5., záró alkalom — nem hagyományos megoldások, a rákkutatás jelene, a rákgyógyítás jövője       

Volt már szó a hagyományos rákgyógyításról a sebészeti megoldásokon át a kemo- és a sugárterápiáig. Most szó lesz az ún. alternatív gyógyászatról (ki fog derülni, mi segít valóban, és mi az, ami egyenesen káros), lesz szó molekuláris diagnosztikáról, immunterápiáról és a legújabb tudományos felfedezésekről, célzott daganatterápiáról és sok minden másról. A záró beszélgetés vendégei és további részletek hamarosan a PanoDráma Facebook oldalán.

Célunk a rákhoz kapcsolódó stigmától való megszabadulás, annak a félreértésnek a feloldása, hogy a rákdiagnózis — fajtától, stádiumtól, a beteg korától és általános fizikai és pszichés állapotától függetlenül — egyenlő volna a halálos ítélettel (az időben felfedezett mellrák például szinte teljes biztonsággal gyógyítható), az érintettek (betegek és hozzátartozók) szorongásának oldása és a felvilágosítás.

Merjünk kérdezni. Tudjunk felelősen tájékozódni. Tanuljuk meg magunkat képviselni. Ebben is segít beszélgetéssorozatunk.” — mondja a sorozatról a PanoDráma blogja:  

A sorozatot szerkesztik és vezetik: Gaal Ilona,újságíró és orvoskommunikációs szakértő és Lengyel Anna, a PanoDráma vezetője, aki maga is rákbeteg.

A korábbi beszélgetések itt láthatók:

Az első, bevezető beszélgetés felvétele többek között az orvosi kommunikácóról Prezenszki Zsuzsa onkopszichológussal.

A második beszélgetés felvétele az életvégi döntésekről Vajda Mihály filozófussal és Aczél Ágnes hat éve tünetmentes beteggel.

A harmadik beszélgetés felvétele a hagyományos kezelési módszerekről dr. Szabó József hasi sebésszel és dr. Szántó István onkológussal.

A negyedik beszélgetés felvétele a szűrésekről, a civil szervezetektől kapható segítségről, a jobb megértésről dr. Forrai Gábor radiológussal, dr. Kulka Janina patológussal és Jó Mariannával, az Egészség Hídja, Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület alelnökével.

            A rák témájával először 2016-ban foglalkozott a PanoDráma Nincs sírás, nincs semmi című felolvasóestjén a Radnóti Színházban, ahol életvégi döntésekről, gyógyulásról és orvoskommunikációról is volt szó. 2017 elején a PanoDráma vezetőjénél lágyrész-szarkómát diagnosztizáltak, azóta a csapat kiemelten fontosnak tartja a betegséghez kapcsolódó stigmától való megszabadulást.

            A vendégek szakmájuk legjobbjai voltak és lesznek: sebészek, onkológusok, radiológusok, pszichológusok, de ápolók, gyógyult betegek és hozzátartozók is. Szó volt már a szűrések fontosságáról és arról, hogy melyikre kinek és mikor van szüksége, a betegek jogairól és arról, hogy tudunk legjobban kiállni érdekeinkért, végigvették a hagyományos kezeléstípusokat hátrányaikkal és előnyeikkel.

           

A szerző: Csatádi Gábor

1979-ben születtem, az érettségi után teológus-lelkész szakon végeztem a Károlin és a Selyén, Szlovákiában. Majd esztétikából szereztem másoddiplomát. Önkéntes voltam egy évig Franciaországban, és miután hazajöttem, elkezdtem phd-mat az ELTE-n esztétikából...már csak meg kellene írni a katharszisz-elméletről szóló értekezésemet. Ám most épp a Pótszékfoglalót "főszerkesztem", mert most ez a fontos. Pont annyira, ahogy a színház, a személyesség, az őszinteség. Mindezt igyekszem tenni őszintén - nehezen szűnő szenvedéllyel.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: