Home / Megnéztük / In memoriam Radnai Annamária: “Bennem is lakik egy primadonna”
In memoriam Radnai Annamária: “Bennem is lakik egy primadonna”

In memoriam Radnai Annamária: “Bennem is lakik egy primadonna”

2019. június 28. 13:00

“az egyik mesterem. volt is, lesz is. tőle vettem át a diplomámat. először a felvételi szóbelijén találkoztam vele. nem sokkal később berlinben jól berúgtunk. utálta castorf három nővérét, én imádtam. rengeteget tanultam tőle. mindig hozzá fordultam a kérdéseimmel. ezután is hozzá fogok.
az egyik nagy munkám a betegsége miatt tőle vettem át. azóta már lement belőle az utolsó előadás. sok idő telt el, sokat szenvedhetett. utoljára egy orosz csehov-előadáson találkoztam vele. hát persze. arkagyina mondja az ő fordításában: na, tartsanak meg jó emlékezetükben. így lesz. sokkal többet adott egy rubelnél. sokan osztozunk rajta.
milliószor öleltük meg egymást az utóbbi időben anélkül, hogy egy szót is szóltunk volna. még eggyel biztosan jöttünk volna egymásnak.
utoljára azt beszéltük, hogy csináljunk még valami őrültséget. ő most megcsinálta, azt hiszem. nekem meg ki kell találnom valamit egyedül.
a balaton haragos. a pad üres. odaát, a túlparton ég valami.
köszönök mindent, tanárnő.”                                                

                                                       Bíró Bence

©Bíró Bence

 

A szerző: Potszekfoglalo

Személyesség, őszinteség és színház – ebben hiszünk. Több is ez, mint hit. Megszállottság a tekintetben, hogy mindez – azaz a színház – így van, így létezik, így működik és így lesz átadható. Álarcot öltve, hogy le tudjuk venni ál-arcainkat. És minderről írva megértsük a színpadot, a játékot, a másikat és végső soron önmagunkat. Mert a kritika nem csak analízis, hanem szintézis is. Sőt leginkább szintézis. Nem szétszed öncéllal, inkább megértve, elemezve, őszintén, összerak – szenvedéllyel. Nem kritikaírást, hanem a rivaldán ülő színház-írást kell művelnünk, tudván Whitmannel, hogy: “zajlik a nagy színjáték, és te is hozzáírhatsz egy sort”.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d blogger ezt szereti: