Július 30-a és augusztus 3-a között tizenkettedik alkalommal rendezik meg Dél-Baranya összművészeti fesztiválját, az Ördögkatlant, számos színházi előadással, koncerttel, irodalmi és gyermekprogrammal.
Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend, Villánykövesd – a Pécstől délre, a villányi borvidéken fekvő falvakban 2008 óta rendezik meg az egyre népszerűbb fesztivált, melynek alapítói és szervezői Bérczes László és Kiss Mónika, örökös védnökei pedig Törőcsik Mari és Cseh Tamás.

Tamás. Tíz éve már.
2019-ben ezzel kell kezdeni a beköszöntőt. És nem félni, hogy beköltözik a szomorúság. Mert az szomorú (ha ez a megfelelő szó – természetesen nem ez), hogy Cseh Tamás már tíz éve nincs köztünk…
Nem, ez így pontatlan: Tamás tíz évvel ezelőtt meghalt. De velünk van, mert az Ördögkatlan őrzi és képviseli, amit védnöke, Tamás is mindig: a szabadságot és a fiatalságot. Ha méltók szeretnénk lenni hozzá (és persze Törőcsik Marihoz, a társvédnökhöz), és igen, szeretnénk, akkor nincs más dolgunk: legalább öt napra nyerjük el / nyerjük vissza fiatalságunkat. Mert aki fiatal, az kíváncsi, az nyitott, az energiát ad és befogad, az repül és másokat is repít. És ez maga a szabadság.

Természetesen emlékezünk Tamásra: itt lesznek baráti társai, Bereményi Géza és Másik János, és nyitunk egy Cseh Tamás Szobát, ahol Tamáshoz illő, emberi léptékű intim térben megidézheted saját, személyes emlékeidet… De a leglényegesebb mégiscsak a jelenlét ereje lesz, amivel látogatók és művészek derűt és lendületet adnak minden történésnek, legyen az a magyar színház jövőjét (és már jelenét) adó k2 őrült vállalkozása, a Karnevál, a Sztalker Csoport Shakespeare-bolondsága; legyenek azok a magyar filmbe berobbanó Reisz Gábor vetítései; a Hagyományok Háza múltat és jövőt összekötő történései, a Jelenkor írói… de mi mást hozna közénk Dinyés Daniék Háryja és a szemtelenül szabad operabeavatók; és szoborba öntött klasszikusokat tesz kortásunkká Háy János pofátlan magyar irodalomtörténete: Csokonai és Petri, Petőfi és Móricz, Arany és Weöres mosolyognak majd ránk a nagyharsányi utcasarkokon, ahol Pina Bausch zseniális koreográfiájával csetlünk-botlunk, és katlanközösséget alkotva táncoljuk el, mindenki a maga módján, mégis együtt a négy évszakot…
Beletáncoljuk magunkat a Womboval kísért napfelkeltébe, szomorkodunk, hogy vége, és örülünk, hogy kezdődik valami új, egy új nap, és mi még mindig jók vagyunk és nemnormálisak, és szabadok és fiatalok…

A fesztivál díszvendégei: Reisz Gábor, A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek rendezője, a Jelenkor Kiadó és a Hagyományok Háza.
A fesztiválon látható színházi előadások, a teljesség igénye nélkül: Karnevál, Széttépve, A lány, aki hozott lélekből dolgozott, Üvegbúra, A dohány utcai seriff, Ady-Pilinszky-est (Udvaros Dorottya), Ördöngösök, Cseresznyéskert, Psyché, Kezdhetek folytatódni (Petri-est), Mulatság, Csütörtököt mondok, Jóéjt, szomszéd!, Batang felé, Jövőtánc, Árvácska, Vízkereszt, Beck Zoli szerzői estje, Mondjad, Atikám! – Vecsei H. Miklós estje, Részegek, Pustol a hó, Díszelőadás, A halottember.

Ezen kívül lesz Rájátszás Beck Zolival, Grecsó Krisztiánnal, Háy Jánossal, Kemény Istvánnal és másokkal, Sziámi AndFriends, Péterfy Bori és a Love Band, Dés András Erdőkerülő Kvartett, Halász Judit, 30Y, de hallható lesz Kodály Zoltán Háry Jánosa is.