2019. augusztus 30: 16:55

A WMN.hu-val együttműködve Csak neked mondom címmel indít 12 részes videósorozatot szeptember 2-tól a Katona József Színház. A műsorban nem a szenzáció, hanem a személyesség, az emberi és szakmai kapcsolat a lényeg. A WMN kreatív stábja által fejlesztett formátum a Katona színészgárdájára épül, különlegessége, hogy két színész – egy katonás és egy általa választott nem katonás – kötetlenül beszélget egymással, kettesben. Elsőként Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs beszélgetését teszik közzé a legnagyobb videómegosztó oldalon.
Történetek hangzanak el egy különleges kapcsolat kulisszatitkairól, színházi- és filmes élményekről, sikerekről, kudarcokról, győzelemről és veszteségről, hétköznapokról és ünnepekről, egyszóval: az életről– úgy, ahogyan csak ők ketten ismerik.
A rendhagyó, intim portrébeszélgetéseket június végén, közönség előtt rögzítették a Sufniban. Az adások szeptember 2-tól hetente kerülnek majd fel a WMN.hu YouTube-csatornájára. Kulisszatitkokkal, werkfotókkal és érdekességekkel pedig az évad idején folyamatosan találkozhatnak a Katona és a WMN social media felületeinek (Facebook-Instagram) követői.
A sorozat forgatásáról és előkészületeiről werkvideóis készült.

További beszélgetőtársak: Borbély Alexandra – Tenki Réka, Elek Ferenc – Ötvös András, Jordán Adél – Jordán Tamás, Kovács Lehel – Lukáts Andor, Nagy Ervin – Lengyel Tamás, Pálmai Anna – Hernádi Judit, Pelsőczy Réka– Bata Éva, Rajkai Zoltán– Enyedi Éva, Rujder Vivien– MucsiZoltán, Szacsvay László –Benedek Miklós, Szirtes Ági – Básti Juli
Az évadnyitó elejénegy perces néma felállással emlékeztek szeretett kollégájukra, a nyáron elhunyt Radnai Annamáriára.
Ezt követően a hagyományoknak megfelelően kiosztották a Vastaps Művészeti Díjat, amely az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit ismeri el a társulaton belül:
– Legjobb rendezés: Máté Gábor – Rozsdatemető 2.0
– Legjobb női főszereplő: Szirtes Ági – Rozsdatemető 2.0
– Legjobb férfi főszereplő: Vizi Dávid – Rozsdatemető 2.0
– Legjobb női mellékszereplő: Rujder Vivien – Rozsdatemető 2.0
– Legjobb férfi mellékszereplő: Mészáros Béla – Rozsdatemető 2.0, Jeanne d’Arc
– Különdíj: Dér Zsolt – Leláncolt Prométheusz, Ha elmúlik öt év

A nagy érdeklődésre való tekintettelHegymegi Máté rendezése, a Jeanne d’Arc átkerül a Kamrából a nagyszínpadra. Pálos Hanna és Rezes Judit visszatérésének köszönhetően pedig több sikeres előadás is újra látható lesz: a Lélegezz, a Nem vagyunk mi barbárokés a Részegekmég 2019-ben, A bajnokjövőre kerül vissza a repertoárra.
Augusztustól a marketingvezetői feladatokat Horváth Máté látja el, aki korábban a Magyar Tájépítészek Szövetségénél kommunikációs vezető és social media manageri pozíciót töltött be.
A Katona új értékesítési vezetője mostantól Szívós Tamás, aki különböző területeken már három éve dolgozik a színházban.
Az évad első bemutatóját október 5-én tartják a Sufniban. Elfriede Jelinek irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című művét MátéGáborállítja színpadra.  Szereplők: Bodnár Erika, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Pálmai Anna, Pelsőczy Réka, felvételről Szacsvay László és Ujlaki Dénes.
A szereplők valamennyien vakok. Egyesek vak látnokok, ők fehér bottal jönnek, mások vak királyok, rajtuk korona van” – írja Elfriede Jelinek A királyi úton című szövegfolyam elején, amelyet állítólag már Trump elnökké választásának estéjén elkezdett írni.
Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalagcímű filmjének színpadi adaptációját, Ascher Tamás rendezésében láthatják a nézők a nagyszínpadon.
A Haneke által német gyerekmeseként aposztrofált bűnügyi történet 1913 közepén játszódik… „Minden terrorizmus forrása valamilyen idealizált eszme. Teljesen mindegy, milyen eszméről van szó, a hangsúly az abszolutizáláson van.” Michael Haneke
Szereplők: Bezerédi Zoltán, Friedenthal Zoltán m.v., Bányai Kelemen Barna, Fullajtár Andrea, Bata Éva m.v., Mészáros Blanka, Rajkai Zoltán, Veszelovszki Janka e.h., Takátsy Péter, Dankó István, Vizi Dávid.
December 20-án Tarnóczi Jakab rendezését, Katona József  Bánk bánját mutatják be a Kamrában.
A Bánk bán egy véres, végtelen, évszázados indulatokkal teli éjszaka története, amiben minden sértettség, trauma és kisebbségi komplexus a felszínre bugyog. Egy éjszakáé, amiből talán jobb fel sem ébredni… Szereplők: Elek Ferenc, Szirtes Ági, Dér Zsolt, Bányai Kelemen Barna, Pálos Hanna, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Dankó István, Rujder Vivien, Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán.
A naptári év utolsó bemutatója december 21-én lesz a Katona nagyszínpadán. MolièreTartuffec. vígjátékát Bocsárdi László viszi színre.
Ki is valójában Tartuffe? Imposztor, becsapott? Tettes vagy áldozat?A helyzet nem olyan egyszerű, hogy csak úgy, könnyedén bárki beskatulyázhatna bárkit is… Szereplők:Fekete Ernő, Máté Gábor, Ónodi Eszter, Vizi Dávid, Mészáros Blanka, Tasnádi Bence, Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Bánfalvi Eszter m.v., Borbély Alexandra.
Az évad második fele a következőképpen alakul: 2020 elején Anna Politkovszkaja Orosz napló című könyvéből Török Tamara dramaturggalkészít estet Fullajtár Andreaés Pelsőczy Réka.
Március 6-án Zsámbéki Gábor A császár című rendezését láthatja a közönség a Kamrában. Az előadás szövege Ryszard Kapuściński, egykori lengyel újságíró művei alapján készül. Szereplők: Bán János, Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kocsis Gergely, Kovács Lehel, Szacsvay László, Vizi Dávid.
Ezzel párhuzamosan Jean Racine Phaedrac. drámáját – Kemény Zsófi átiratában – Székely Kriszta állítja színpadra a Katonában. A bemutatóra március 7-én kerül sor. Szereplők: Jordán Adél, Nagy Ervin, Tasnádi Bence, Csoma Judit m.v., Rujder Vivien, Samudovszky Adrián e.h., Pálmai Anna.
A 2019/20-as évad két utolsó premierjét május közepén tartják. Térey János Káli holtakcímű regényének színpadi változatát Dömötör András rendezi a Karmában. A 15-i bemutató szereplői: Tasnádi Bence, Rujder Vivien, Fullajtár Andrea, Bán János, Elek Ferenc, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Dér Zsolt, Vizi Dávid.
Az új előadások sorát Gothár Péter rendezése zárja a nagyszínpadon; Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéc.vígjátékának bemutatóját május 16-án tartják. Szereplők: Szirtes Ági, Bányai Kelemen Barna, Mészáros Blanka, Keresztes Tamás, Kocsis Gergely, Bezerédi Zoltán, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna.
Szeptember 11 és 12-én, két alkalommal lesz látható Richard McElvain The chess player c. vendégelőadása a Kamrában. A darabot a művész Stefan Zweig novellájából adaptálta és számos nagyvárosban sikerrel mutatta be az elmúlt két évben. Többek között Helsinkiben, Szentpéterváron és Jeruzsálemben is.
Folytatódik a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó: új, projekt alapú munkákat is indítanak, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a színház friss bemutatóihoz. Idén befejeződik a felzárkóztatást segítő Eltávprojekt; a többéves munkát Budapest mellett Hamburgban zárják. A szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt az UNART programban.
Október 6-án az I.G.E.N Jazz Band közreműködésével folytatódik a népszerű Mastercard Jazz Brunchnevű élőzenés reggeli, melyet a tavalyi évadhoz hasonlóan idén is minden hónap első vasárnapján tartanak a K:antinban.