A tavalyi évadban Trokán Nóra hosszú hónapokig járta fényképezőgépével a Katona József Színház színpadának takarását, hogy a társulat művészeit a színpadra lépés előtti percekben megörökítse.

Erre az egyedülálló fotósorozatra épül az idei évados kiadványuk, melynek nyomtatott változata már megtalálható a színház Közönségszolgálati Irodájában. A műsorfüzet online ide kattintva érhető el.

A képek több részletben kerülnek majd fel a színház Facebook, illetve Instagram-oldalára.

Trokán Nóra a sorozatról:

Régóta a fejemben volt már ez a fotótéma, amelyben mindkét szenvedélyemet, a színházat és a fényképezést ötvözhetem. A színpadra lépés előtti percek különös intimitását szerettem volna megmutatni, egy olyan nézőpontból, ahonnan csak mi láthatjuk – ez esetben ők, színészek láthatják egymást.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, azt hiszem, feltétlenül szükség volt rá, hogy én is egy vagyok közülük, hogy jól ismerjük egymást. Ennek köszönhetően tudtam úgy létezni közöttük, ők pedig a kamerám előtt, mintha a felkészülés érzékeny pillanataiban ott sem lettem volna.

Máté Gábor gondolatai:

Minden színész pályáján van egy éles határvonal. Ennek sajátossága – az életünk különböző szakaszainak kezdetéhez és végéhez asszociált választóvonalakkal szemben –, hogy nem egyszer, hanem esténként tucatnyi alkalommal, pályafutásunk során pedig sok ezerszer haladunk át rajta.

Ez az a pillanat, amikor színpadra lépünk.

Előtte még éppen feszült figyelemmel koncentrálunk, nehezebbnek gondolt sorokat ismétlünk a takarásban, kíváncsian figyeljük a többiek játékát, éppen felkerül ránk a smink, utolsókat igazítunk a jelmezünkön – civilben vagyunk. Néhány lépéssel később azonban már valaki más bőrébe bújva jelenünk meg a színpadon, magunk mögött hagyva a néhány másodperccel korábbi énünket. Ebben a kiadványban ezeket az életképeket szeretnénk nézőinknek megmutatni. Bízom abban, hogy az elkészült sorozat nemcsak a kulisszák mögötti légkörbe ad bepillantást, hanem a katonás színészek egy szokatlan, váratlan, eddig talán ismeretlen arcát is megmutatja.

A műsorfüzet összeállításában részt vettek:
Felelős kiadó: Mattyasovszky Bence
Felelős szerkesztő: Gricz István
Fotók: Trokán Nóra
Portréfotók: Süveg Áron
Design, tördelés: Báthori Róbert